Reklama

Piec do pieczenia pizzy w domu: dlaczego warto w niego zainwestować?

31/03/2020 11:48

Kuchenki czy piecyki do wypiekania są już niemodne. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, postawcie na piec do pizzy. Wbrew obiegowej opinii, nie zajmie on wiele miejsca, a pozwala na przygotowywanie zdrowej, włoskiej pizzy… i nie tylko.

Gastronomiczny piec do pizzy w naszym domu?

Przyjęło się twierdzić, że piec do pizzy zajmuje sporo miejsca. Oczywiście, kiedyś tworzyło się zwłaszcza takie, sporych rozmiarów piece, jednak era miniaturyzacji dosięgła nawet tego segmentu rynku. Oczywiście, jest to z korzyścią dla wszystkich tych, którym marzy się włoskie jedzenie przygotowywanie w zaciszu swojego domu lub mieszkania.

Warto też odnotować, że znikło jedno z kluczowych obostrzeń, które mogłoby zatrzymać przed posiadaniem pieca do pieczenia pizzy nawet te osoby, które mieszkają w najwyższych piętrach budynków wielorodzinnych. Chodzi o model ich zasilania. Szczegóły na temat tego aspektu pieców do pizzy znajdziecie w artykule na stronie Dziennika Elbląskiego, a ja pokrótce opowiem Wam o tych najważniejszych kwestiach.

Kiedyś dobry piec do pizzy był zasilany albo drewnem, albo węglem. Z oczywistych względów, taka konstrukcja raczej nie miała prawa bytu w bloku. Na szczęście, wraz z upowszechnieniem się elektrycznych pieców do pizzy, sytuacja uległa diametralnej zmianie.

 

Elektryk” o niewielkich gabarytach?

Piece jednokomorowe nie dziwią już nikogo. Spotykamy je nie tylko w małych punktach gastronomicznych, food-truckach czy barach szybkiej obsługi. Zwykle są one w swoich gabarytach o wiele bardziej kompaktowe niż pełnoprawne piekarniki kuchenne.

Pozwala to już na etapie planowania przestrzeni w kuchni wydzielić odpowiednią strefę dla takiego urządzenia. Mogę Was zapewnić, że odbędzie się to kosztem naprawdę niewielkiej utraty powierzchni użytkowej. Nawet osoby, które mają nieduży metraż, spokojnie dają radę odpowiednio rozplanować przestrzeń.

Wielkim atutem, który docenią też wszyscy ci, dla których planeta ma znaczenie, jest to, że nie mamy tu do czynienia z paliwem kopalnym. To wartość dodania. Bez trudu można też znaleźć jednokomorowe piece do wypieku pizzy, które spełniają wyśrubowane normy energetyczne.

 

Czy warto?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo złożona. Jeśli zapytacie mnie, czy piec do wypieku pizzy zastąpi piekarnik, odpowiedziałbym, że raczej nie. Jak nie patrzeć, przygotowanie w nim zupy byłoby wyższą szkołą jazdy. Tutaj nawet zwykły piekarnik gazowy daje o wiele więcej.

Jeśli jednak odnieść to urządzenie do mikrofalówki, to zastanawiałbym się już bardzo poważnie. Wynika to ze specyfiki posiłków, jakie przyrządzamy w kuchence mikrofalowej. Zwykle ze zdrowym życia mają one niewiele wspólnego. Domowy piecyk do pizzy wymusza o wiele więcej czasu, ale w zamian odwdzięczy się posiłkami, które na pewno będą miały w sobie o wiele więcej wartości odżywczych i witamin. No i - rzecz jasna - zwykle nie będą to mrożonki.

Artykuł partnera

 

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do