
Prowadzenie własnego biznesu zawsze wymaga zadbania o szereg niezbędnych kwestii, począwszy od zaopatrzenia się w niezbędne sprzęty i narzędzia, poprzez zatrudnienie personelu, skończywszy na zapanowaniu nad sprawami organizacyjnymi i budżetem. Jeżeli marzy Ci się prowadzenie własnego food trucka i śledzisz nowinki związane z rozwojem branży gastronomicznej sprawdź, o co musisz zadbać w pierwszym roku swojej działalności.
Tym, bez czego żadna osoba rozpoczynająca swoją przygodę z jedzeniem ulicznym nie może się obejść, jest food truck. Biznes wymaga posiadania pojazdu, który ma odpowiednio dużo miejsca na postawienie lodówki, płyty grzewczej, dwóch zlewów – umywalki do mycia narzędzi i umywalki do mycia rąk (które wynikają z zaleceń sanepidowskich). Pojazd musi mieć również drzwi i okno sprzedażowe (towar wchodzi jedną stroną, następnie przyrządza się z niego danie, które jest podawane gościom z drugiej strony), co wynika nie tylko z logiki, ale także z zaleceń sanitarnych. Oprócz dobrze zaopatrzonego samochodu, posiadającego niezbędne sprzęty grzewcze i chłodzące (w przypadku sprzedaży napojów czy lodów), konieczne jest również nawiązanie kontaktu z dostawcami półproduktów. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że normy sanepidowskie zezwalają na sprzedaż z food trucka jedynie produktów przetworzonych lub półproduktów, toteż kotlety na burgery są albo przygotowywane wcześniej w stacjonarnej kuchni lokalu mającego zezwolenia, albo kupowane w formie półprzygotowanej (od dostawcy).
Oprócz samochodu, niezbędne będzie też zapewnienie sobie źródła zasilania. W przypadku tego typu biznesu nieocenioną pomocą okazuje się mobilny agregat prądotwórczy, którego cicha praca i niska emisja spalin pozwalają na wygodne użytkowanie. Do wyboru są dwie możliwości – zakup lub wynajem agregatów prądotwórczych. W przypadku nowych działalności najkorzystniejszy będzie wynajem, który będzie wiązać się z mniejszym wydatkiem w okresie, w którym nakłady na innego typu sprzęt – niezbędny do prowadzenia biznesu – i tak będą wysokie. Warto wybierać sprawdzone firmy, które oferują zarówno sprzedaż, jak i możliwość serwisowania agregatów w razie wystąpienia jakichkolwiek awarii.
Kwestie związane z przepisami sanitarnymi, zakupem żywności i zatrudnianiem pracownikówNa barkach właściciela food trucka spoczywa szereg obowiązków, w tym między innymi:
SPONSOROWANE
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie