Reklama

Najzdrowsze składniki w domowych posiłkach

28/10/2020 14:16

Wszyscy doskonale wiemy, jak bardzo ważna jest zdrowa i dobrze zbilansowana dieta. To z pożywienia czerpiemy energię do życia i elementy istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć czasami możemy pozwolić sobie na niezdrową przekąskę lub posiłek, to jednak większość naszych posiłków w tygodniu powinna być przyrządzona z naturalnych, jak najmniej przetworzonych składników. Najlepsza zasada, jaką możemy kierować się podczas zakupów w sklepie, to patrzenie na skład produktów i wybieranie tych, które mają najkrótszy. Są one najmniej przetworzone, bez zbędnych dodatków np. smakowych, a więc też najzdrowsze. Najlepiej też samodzielnie przygotowywać posiłki w domu, ponieważ można wtedy dodać do nich najbardziej wartościowe i przy okazji pyszne składniki.

Najlepsze zioła, przyprawy i oleje

O tym, że nasza dieta powinna składać się głównie z warzyw i owoców, wiedzą już nawet dzieci. Czasami jednak zapominamy, że równie ważne są zioła i zdrowe tłuszcze. Wykazują one szereg prozdrowotnych działań, ponieważ zawierają wiele cennych witamin, mikro o makroelementów, kwasów i innych ważnych dla nas składników. Przy okazji wzbogacają i urozmaicają też smak naszych posiłków - są one bardziej aromatyczne, więc pobudzony zostaje nasz apetyt. Kuchnia indyjska słynie z używania dużej ilości przypraw i są wśród nich prawdziwe perełki. Cynamon działa rozgrzewająco i łagodzi nudności. Dodatkowo obniża poziom cukru i cholesterolu, a także zawiera żelazo, wapń i mangan. Łagodzi stany zapalne i walczy z wolnymi rodnikami. Możemy przyrządzać cynamonowe desery lub dodawać go w niewielkiej ilości do orientalnych potraw. Kolejną ważną indyjską przyprawą jest kurkuma - wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza stany zapalne i pomaga w walce z nowotworami.

Warto też nauczyć się jeść ostre dania, ponieważ pikantne papryczki również są dla nas bardzo zdrowe. Przykładowo, pieprz cayenne działa przeciwutleniająco, przyśpiesza metabolizm, zmniejsza poziom cholesterolu, sprzyja walce z chorobami serca i stłuszczeniem wątroby. W diecie ważne są też oleje i zacznijmy od tych mniej znanych - olej konopny CBD to prawdziwy superfood. Działa w pozytywny sposób nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale też psychiczne. Jest to produkt stosunkowo nowy i warto na początku wykorzystywać przepisy z CBD, by prawidłowo go używać. Nie straci wtedy cennych właściwości.

Gotuj pysznie i zdrowo

W naszej diecie na pewno powinny znajdować się ziarna i orzechy, które możemy spożywać w formie nieprzetworzonej lub właśnie pod postacią olejów. Dodawać do sałatek albo jeść, jako przekąskę. Zawierają bardzo dużo potasu, magnezu, witamin z grupy B, a także kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, które są bardzo ważne dla prawidłowej pracy układu nerwowego i mózgu. Nie możemy też zapomnieć o ziołach, które warto spożywać zarówno suszone, jak i świeże, gdyż dodają potrawom zupełnie innego smaku. Obecnie mamy coraz większy dostęp również do zagranicznych świeżych ziół i możemy je nawet sami uprawiać. Bazylia działa antywirusowo i przeciwzapalnie, dlatego stosuje się ją w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Pomaga też zwalczać problemy trawienne i oczyszcza organizm ze szkodliwych składników - również rakotwórczych. Działanie przeciwzapalne wykazuje także rozmaryn, który jest też antyutleniaczem. Oczywiście powinniśmy również sięgać po nasze rodzime zioła np. koper, który reguluje poziom cukru i wspomaga leczenie chorób nerek, żołądka i wątroby.

 

Artykuł partnera

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do