
Mleko, ser żółty i pozostałe przetwory nabiałowe to interesujące produkty spożywcze. Zawarty w nich cukier mlekowy nazywamy laktozą. Trawiony jest w naszym organizmie za pomocą laktazy, czyli enzymu wytwarzanego w nabłonku jelita cienkiego. Kiedy jesteśmy dziećmi, wszyscy wytwarzamy dużo enzymu laktazy, który pozwala nam wchłaniać mleko matki. W populacjach, w których spożycie mleka było historycznie niskie, takich jak Japonia i Chiny, większość dzieci szybko przestaje produkować laktazę, stąd późniejsze wystąpienie nietolerancji laktozy*. Jak zatem wygląda sprawa nabiału w życiu człowieka? Czy powinniśmy go spożywać? A jeśli tak, to kiedy i dlaczego? Producent sera MSM Mońki rozwiewa wątpliwości.
Ser żółty, biały, mascarpone – czy można podawać dziecku?
W ostatnich dziesięcioleciach spożycie mleka i produktów mlecznych przez dzieci i młodzież w wielu krajach zmalało, a znaczna część młodzieży nie spełnia zaleceń dotyczących ilości spożywania nabiału. Produkty mleczne pozostają jednak ważnym źródłem dietetycznym wielu mikroelementów, w tym wapnia, fosforu, magnezu, cynku, jodu, potasu, witaminy A, witaminy D, witaminy B12 i ryboflawiny (witaminy B2). Ponadto dostarczają dzieciom energii, wysokiej jakości białka oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. A od jakiego wieku warto podawać dziecku nabiał?
Ser żółty (np. Gouda od MSM Mońki) – od drugiego roku życia
Sery białe (raczej pełnotłuste lub półtłuste) – od trzeciego roku życia
Ser feta - od drugiego roku życia
Ser mascarpone – od drugiego roku życia
Oscypek (ze względu na ilość soli lepiej podawać dziecku niewielką ilość) – od drugiego roku życia
Czy osoby dorosłe powinny jeść nabiał?
Zdecydowaną zaletą nabiału jest jego wysoka wartość odżywcza. Jest efektem obecności różnorodnych witamin i składników mineralnych oraz pełnowartościowego białka. Wiele osób zastanawia się także czy ser żółty jest zdrowy? Odpowiedź jest prosta – zdecydowanie tak. Ser żółty posiada cenne składniki (białko, kwasy tłuszczowe), witaminy (A, B, D i K) i minerały (wapń, fosfor, magnez, cynk i miedź). Dlaczego są tak istotne? Dlatego, że są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a dokładniej – naszego układu nerwowego, odpornościowego i mięśniowego. Dzięki temu codzienne funkcjonowanie – czy w domu, czy w pracy nie stanowi dla nas problemu. Ze wszystkich przetworów mlecznych to właśnie ser jest najważniejszym źródłem wapnia, który wzmacnia kości, zęby i paznokcie. Dzięki spożywaniu sera w życiu dorosłym możemy uchronić się przed osteoporozą w wieku senioralnym. Dobrze przyswajalny wapń znajdujący się w serze poprawia gęstość i wytrzymałość kości. Warto wspomnieć, że ser żółty dodaje także energii, przydatnej zwłaszcza podczas długiego dnia pracy, a dzięki serotoninie poprawia humor – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie