
Pragniemy w wielkim skrócie przybliżyć naszym sympatykom historię o tym skąd i jak na naszych stołach pojawił się chleb. Na przestrzeni tysiącleci zmieniał się sposób pozyskiwania mąki, narzędzia do uprawy zbóż, ale zasada pieczenia chleba pozostała niezmienna.
Naukowcy (archeolodzy, przyrodnicy, historycy) od dawna dociekali, skąd i od kiedy w pożywieniu człowieka znalazł się chleb. Oni to powiadają, że ludzkość dopiero od 23 tysięcy lat spożywa ziarna zbóż. Początkowo spożywano je na surowo, podobnie jak dzisiaj karmimy zwierzęta, by z czasem zaczęto je rozdrabniać, gotować i piec. Na podstawie badań wysunięto twierdzenie, że trawy uratowały ludzkość od głodu i przyczyniły się do powstawania społeczeństw, do rozwoju miast, wsi, gospodarstw, plantacji itp.
[middle1]Znane nam dzisiaj zboża należą do określonych gatunków traw. Zboża są trawami dającymi nasiona, wykorzystywanymi przez człowieka pod różną postacią. Pierwsze trawy-zboża zaczęto uprawiać prawdopodobnie w Azji (w Iranie, Iraku, Turcji). Naukowcy znaleźli dowody na to, że na terenie obecnej Polski zboża uprawiano już 10 tys. lat pne. Polanie wypalali lasy, by na żyznej glebie i popielisku siać ziarna. W ten sposób powstawały stałe siedliska ludzkie. Plemiona przestawały prowadzić życie koczowników w poszukiwaniu żywnści, stając się stałymi bywalcami zajmowanych terenów. Tak powstawały osady, a potem miasta. Tak powstawało rolnictwo.
...
Spokojnie, ten tekst możesz przeczytać w całości. Dołącz do nas już teraz! Będziesz mógł czytać wszystkie teksty, bez ograniczeń. Sprawdź, co zyskasz.
Pozostało 79% tekstu do przeczytania.
Wykup dostępTwoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie