
Dzisiaj najsłodsze święto w roku - Dzień Czekolady! Światowy Dzień Gorzkiej Czekolady świętowany jest 7 lipca. W Polsce Dzień Czekolady obchodzony jest 12 kwietnia.
Czekoladą możemy delektować się dzięki Majom. Oni pierwsi produkowali napój z nasion kakaowca roztartych z miodem. Był dostępny tylko dla najbardziej uprzywilejowanej klasy społecznej. Używano go również podczas rytualnych obrzędów.
Czekoladę znali również Aztekowie. Dzięki Krzysztofowi Kolumbowi nasiona kakaowca trafiły do Europy. Jednak mieszkańcy naszego kontynentu nie wiedzieli, co z nimi zrobić. Dopiero w XVII w. zaczęto pić napój z ziaren kakaowca z cukrem zalanych wodą.
Metoda produkcji czekolady została opracowana dopiero w XIX w. Dzisiaj znamy czekoladę w wielu postaciach. Gorzka, mleczna, biała z dodatkami lub bez. Może być w formie stałej - tabliczki lub płynnej - napoju. Co kto lubi.
Koneserzy twierdzą, że najsmaczniejsza jest czekolada gorzka, zawierająca minimum 70% miazgi kakaowca. Nie mniejszą jednak popularnością cieszą się: mleczna, deserowa, biała i, najmniej popularna, produkowana z kakaowca rubinowego, czekolada różowa.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie