
Dążenie do szczupłej sylwetki i/lub dobrego samopoczucia sprawia, że uważniej przyglądamy się swojej codziennej diecie. Po dokładniejsze analizie wielu z nas rezygnuje z cukrów, a zwłaszcza z cukrów prostych. Czy decyzja o unikaniu cukrów prostych w diecie jest dobra dla zdrowia?
Cukry proste, nazywane także monosacharydami, to jednocząsteczkowe związki chemiczne pochodzenia naturalnego, które są łatwo trawione. Węglowodany proste, bo tak można zamiennie nazywać cukry proste, są szybko wchłaniane i szybko dodają energii. Do najbardziej rozpowszechnionych monosacharydów należą glukoza i fruktoza, które znajdziesz m.in. w owocach, sokach owocowych i miodzie.
Warto wiedzieć, że samo spożywanie cukrów prostych nie prowadzi do nadmiarowych kilogramów. Niestety, wielu z nas kojarzy cukry proste z gotowymi słodkościami, które można kupić nawet w małym osiedlowym sklepiku. Zazwyczaj mają one w składzie duże ilości sacharozy albo syropu glukozowo-fruktozowego, które należą do tzw. cukrów dodanych.
Co to są cukry dodane? To wszystkie te węglowodany proste, które nie są nierozerwalnie związane z przyswajaniem innych cennych składników odżywczych. Cukrem dodanym jest np. cukier spożywczy dosypywany do herbaty.
Przechodząc jednak do istoty problemu, należy podkreślić, że nie tyjemy od konkretnych składników, ale dlatego, że dostarczamy naszemu organizmowi za dużo kalorii. Taka nadwyżka energetyczna sprawia, że cukier zamieniany jest w podskórną tkankę tłuszczową. Należy znać umiar, ale nie rezygnować ze spożywania cukrów prostych, bo mają one istotną rolę do odegrania w ludzkim organizmie. To m.in. ważne źródła energii, które wspomagają metabolizm tłuszczów oraz wpływają na pracę mózgu, serca i układu nerwowego.
Należy także obalić jeden z dietetycznych mitów… Pamiętajmy – cukier nie uzależnia! Owszem, po spożyciu słodkiej przekąski zazwyczaj czujemy przypływ energii i poprawę nastroju, ale nie ma naukowych dowodów na to, że cukier można zrównać z narkotykami. Co więcej, taki mit wpływa źle na nasze zdrowie. Wielu producentów słodkich przekąsek wykorzystuje ten trend i wycofuje cukry ze swoich produktów lub istotnie zmniejsza ich zawartość w składzie, pozostawiając zawartość tłuszczy na niezmienionym poziomie. Warto wiedzieć, że to nie cukier, a właśnie tłuszcz jest najbardziej tuczącym składnikiem spożywczym – zawiera nawet dwa razy więcej kalorii niż cukier.
Podskórna tkanka tłuszczowa, która powstaje w wyniku spożywania zbyt wielu kalorii, w istocie jest niczym innym jak magazynem energii. Aby móc ją spalić, należy ograniczyć podaż kalorii, a jednocześnie zwiększyć wydatek energetyczny. Dietetycy wyraźnie wskazują, że tzw. deficyt kaloryczny plus wzmożony wysiłek fizyczny dają najlepsze rezultaty.
Szacuje się, że dieta oparta na przyjmowaniu mniejszej liczby kalorii powinna zakładać codzienną kaloryczność posiłków obniżoną o około 500 kalorii względem zapotrzebowania organizmu na energię. Ważna jest też częstotliwość i intensywność treningów. Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, najlepiej ćwicz co najmniej trzy razy w tygodniu przez minimum 35 minut.
Na koniec warto dodać, że, jak pokazały liczne badania, na wyraźny wzrost wagi wpływa nie spożycie cukru jako takiego, ale częste sięganie po wysoko przetworzoną żywność, w tym przekąski z obniżoną zawartością cukru. Wiesz już, że cukry muszą znaleźć się w zdrowej diecie, bo są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawsze szukaj złotego środka i komponuj zdrową, dobrze zbilansowaną dietę.
Artykuł partnera
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie