Reklama

Przygotuj pączki w domu. Przepis na Bezowe pączki

27/02/2019 15:20

Już jutro Tłusty Czwartek, więc wypada w tym dniu troszkę "pogrzeszyć"... Jeśli należysz do osób, które same chcą wszystko przygotowywać, to poniżej przedstawiamy przepis  na pyszne pączki27 według receptury od samego Adama Kosowskiego, właściciela obornickiej cukierni Beza.




Składniki na ok. 40 sztuk:




1 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
100 - 150 g cukru
500 ml mleka
6 żółtek
1 całe jajko
5 - 6 łyżek oleju lub 100 g masła
małe opakowanie cukru wanilinowego
40 ml spirytusu
sok i skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki soli
konfitura do nadziania


Wykonanie:



Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżowym rozczynem. Dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać jeszcze kilka minut - aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Po wygnieceniu uformować w kulę i przełożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.


Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i przez chwilę wyrabiać. Formować ręcznie, odrywając kawałki ciasta ważące ok. 50 g. W zależności od pomysłu - nadziać pączek łyżką dżemu lub konfitury, zwracając uwagę, by ciasto było dokładnie sklejone, a dżem nie wypłynął podczas smażenia. Pączki znów przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut). Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Po wyjęciu, osączyć na papierowym ręczniczku i udekorować posypką lub lukrem.

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do