Reklama

Pięć powodów, dla których warto jeść kurczaka

22/03/2021 12:30

Udka, skrzydełka, cały kurczak z piekarnika, pierś z patelni to smaczny pomysł na obiad. I nie tylko smaczny, bo również zdrowy- co oczywiście zależy od sposobu przygotowania. Jest wiele możliwości i propozycji podania. Świetnie sprawdza się na co dzień i od święta.

1. Chude mięso

Mięso z kurczaka cechuje mała zawartość tłuszczu, dlatego każdy kto dba o sylwetkę, powinien sięgać właśnie po niego. I z tego powodu jest częścią diet sportowców. Szczególnie lekkostrawne są piersi z kurczaka. Nie ma też większego problemu z ich przygotowaniem. Aby było zdrowo wystarczy wrzucić do garnka i ugotować bądź przygotować na parze. Inna opcja na patelni w przyprawach. 100 g piersi to nawet trzy razy mniej kalorii niż wieprzowiny. Wiele przepisów na kurczaka w lekkostrawnej i smacznej wersji znajdziesz na stronie fotoprzepis.pl.

2. Konkretna porcja białka

Mięso z kurczaka uznawane jest za jedno z najzdrowszych. Nie dość, że jest chude, to jest źródłem białka. Dlatego też stanowi podstawę diety panów, którzy pracują nad sylwetką. Białko kurczaka jest cennym źródłem aminokwasów. I powinni po niego sięgać nie tylko faceci pracujący nad formą, ale również dzieci, młodzież i kobiety w ciąży. Co ważne białko kurczaka dostarcza aminokwasów egzogennych, których człowiek nie wytwarza, dlatego ważne jest ich dostarczanie wraz z pożywieniem.

3. Witaminy i składniki mineralne

Kurczak nie tylko dostarcza konkretne porcji białka, ale też jest źródłem witamin ważnych dla zdrowia i kondycji. Są to głównie witaminy z grupy B, dzięki którym nasz układ nerwowy prawidłowo funkcjonuje. A w dzisiejszych czasach, gdy codzienny stres zjada człowieka, zjedzmy kurczaka dla wsparcia układu nerwowego. Poza tym mięso z kurczaka jest źródłem: potasu, cynku, żelaza.

4. Wiele odsłon kurczaka

Można go przygotować na różne sposoby, zarówno na obiad, imprezę, święta, do pracy z sałatką itd. W piekarniku, na patelni, w garnku. Zresztą już same pieczone udka z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. A to jak długo piec udka, zależy od ich wielkości. Średnio jest to półtorej godziny. Któż nie lubi tej chrupiącej skórki?

5. Szybki obiad

Z kurczaka zrobisz też szybki obiad. Pierś pokrojona w paski wrzucona na patelnię albo pieczona w pergaminie bez tłuszczu to kilkanaście minut. Do tego ziemniaki, warzywa i obiad gotowy. Długiego przebywania w piekarniku nie lubią również skrzydełka. W pół godziny, przepis na stronie: https://www.fotoprzepis.pl/ile-piec-skrzydelka-z-kurczaka/, zrobisz podbijające kubki smakowe danie obiadowe albo przekąskę na imprezę.

Kurczak wychodzi na zdrowie, ale pamiętajmy, by kupować mięso, które nie budzi wątpliwości i wygląda na świeże. To podstawa, zresztą jak w przypadku również innych rodzajów mięs.

Artykuł partnera

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Teraz tylko na parze - niezalogowany 2021-03-22 19:37:25

    Jedz smażone kury jedz zwłaszcza z KFC a wątróbka ci sama padnie

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do