
Słodki smak czekolady w każdym potrafi obudzić dziecko. Z okazji trwających wakacji przedstawiamy pomysły na dwa klasyczne desery czekoladowe, ale bez obaw – można się nimi delektować w każdym wieku!
Masło rozpuść, połącz z cukrem brązowym i wanilinowym. Dodaj kakao i szczyptę soli, a następnie mleko oraz jajka. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Do całości przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie dobrze wymieszaj, do uzyskania masy o jednorodnej konsystencji. Na koniec wsyp do niej posiekaną drobno czekoladę i delikatnie połącz z resztą składników.
Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładaj na niej niewielkie porcje ciasta, pamiętając o zachowaniu odstępów. Ciasteczka należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec przez mniej więcej kwadrans. Po ostudzeniu ciastka nadają się już do spałaszowania – smacznego!
Dokładny przepis na klasyczne ciastka czekoladowe oraz dodatkowe porady znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/.
Deser ten przygotowuje się z czekolady, jajek, masła i cukru pudru. Dwie tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie dodaj 60 g masła, a gdy się rozpuści i połączy z czekoladą – 6 żółtek (po jednym!) oraz 60 g cukru. Całość dobrze wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Białka ubij na sztywną pianę (aby ułatwić sobie zadanie, możesz dodać do nich szczyptę soli). Na koniec połącz ją delikatnie z przygotowaną wcześniej masą, tak aby nie naruszyć delikatnej struktury deseru. Gotowy mus przełóż do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem nie zapomnij o odpowiedniej dekoracji. Możesz do niej wykorzystać np. bitą śmietanę, kakao lub startą czekoladę. I gotowe!
Artykuł zewnętrzny
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie