Reklama

Najlepsze słodkie przekąski dla maluchów

Słodki smak czekolady w każdym potrafi obudzić dziecko. Z okazji trwających wakacji przedstawiamy pomysły na dwa klasyczne desery czekoladowe, ale bez obaw – można się nimi delektować w każdym wieku!

Ciastka czekoladowe – klasyka na każdą okazję

Potrzebne składniki:

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
  • Pół kostki masła,
  • Szklanka mąki typu 400,
  • 2 jajka,
  • Ćwierć szklanki brązowego cukru,
  • Łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki mleka,
  • 6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • Łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Masło rozpuść, połącz z cukrem brązowym i wanilinowym. Dodaj kakao i szczyptę soli, a następnie mleko oraz jajka. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Do całości przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie dobrze wymieszaj, do uzyskania masy o jednorodnej konsystencji. Na koniec wsyp do niej posiekaną drobno czekoladę i delikatnie połącz z resztą składników.

Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładaj na niej niewielkie porcje ciasta, pamiętając o zachowaniu odstępów. Ciasteczka należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec przez mniej więcej kwadrans. Po ostudzeniu ciastka nadają się już do spałaszowania – smacznego!

Dokładny przepis na klasyczne ciastka czekoladowe oraz dodatkowe porady znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/.

Mus czekoladowy – puszysty i przepyszny

Deser ten przygotowuje się z czekolady, jajek, masła i cukru pudru. Dwie tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie dodaj 60 g masła, a gdy się rozpuści i połączy z czekoladą – 6 żółtek (po jednym!) oraz 60 g cukru. Całość dobrze wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Białka ubij na sztywną pianę (aby ułatwić sobie zadanie, możesz dodać do nich szczyptę soli). Na koniec połącz ją delikatnie z przygotowaną wcześniej masą, tak aby nie naruszyć delikatnej struktury deseru. Gotowy mus przełóż do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem nie zapomnij o odpowiedniej dekoracji. Możesz do niej wykorzystać np. bitą śmietanę, kakao lub startą czekoladę. I gotowe!

 

Artykuł zewnętrzny

 

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do