Reklama

Łakomczuch na diecie, czyli przepisy na pyszne i zdrowe przekąski

20/09/2018 14:12

Dieta to dla większości osób nieustanna walka pomiędzy sercem, a rozumiem. Serce – pragnie słodyczy i na samą myśl o nich – rośnie, a z kolei rozum podrzuca wizję smuklej sylwetki, która nakazuje się powstrzymać przed zjedzeniem tego niezdrowego batona. Czasem to działa. Czasem niestety nie. Jaka jest na to rada? Znajdź złoty środek, dzięki któremu zadowolisz zarówno serce, jak i rozum! I nie musi to być kolejna porcja odżywki białkowej! Sprawdź sam!



Sposób na Reese’s!


Czekolada w połączeniu z masłem orzechowym… prawdziwe niebo w gębie! Jeśli uwielbiasz przekąski w tym klimacie, to koniecznie wypróbuj ten przepis!


Więcej informacji na tanie-odzywki.pl


Składniki:




80 g oleju kokosowego
200 g masła orzechowego
50 g kremu czekoladowego *
10 g kakao
szczypta soli

Sposób przygotowania:




Olej kokosowy rozpuszczamy i dzielimy na 3 części: do masy orzechowej, czekoladowej i nieco mniej do kakaowej. Najlepszym sposobem jest rozpuszczenie oleju to kąpiel wodna. Kiedy olej kokosowy jest już płynny, stopniowo odlewamy go do każdej części. Każde połączenie dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy papilotki i silikonowe foremki lub formy na muffiny.
Po dokładnym wymieszaniu każdego połączenia z osobna, czekoladową masę wlewamy do przygotowanych papilotek, tworząc tym samym pierwszą warstwę przekąski. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Kiedy masa nieco stwardnieje, nakładamy drugą – orzechową i ponownie chłodzimy przekąski w lodówce. Ten sam krok powtarzamy przy ostatniej – kakaowej masie.
Po kolejnych kilkunastu minutach, domowe Reese’s są gotowe do zjedzenia!

*Krem czekoladowy można zastąpić mieszanką oleju kokosowego i kakao z odrobiną odżywki białkowej. Niebo w gębie!



Gofry w zdrowej wersji!


Składniki:




1 miarka odżywki czekoladowej
1 jajko
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka oleju kokosowego
2-4 łyżki wody
Nasiona chia
Garść malin
Serek mascarpone

Sposób przygotowania:




Białko oddzielamy od żółtka, a następnie ubijamy.
Olej, sodę i odżywkę białkową blendujemy, a następnie dodajemy białko i wodę.
Wszystko mieszamy do uzyskania gęstej masy.
Gofrownicę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy na nią masę.
Pieczemy ok. 2 – 3 minuty.
Na gotowe gofry kładziemy serek mascarpone, świeże maliny i nasiona chia.

Gotowe!


Zdrowe i domowe przekąski to jedyne rozsądne rozwiązanie, jeśli na myśl o czymś słodkim Twój mózg zaczyna płatać figle. Dieta wcale nie musi być przykrym obowiązkiem. Wystarczy odrobina kreatywności i porządna dawka zdrowego rozsądku, a pomysły na pyszne dania same przyjdą Ci do głowy!



SPONSOROWANE

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do