
Wieczór końca roku to okazja do spotkania w gronie najbliższych i wspólnego spędzenia czasu. Umilą go na pewno smaczne przekąski. Przygotowane z najwyższą starannością zachwycą aromatem i wyglądem. Podpowiadamy, co przyrządzić na Sylwestra, aby było nie tylko smacznie, zdrowo, ale i oryginalnie.
Chipsy to jedna z najpopularniejszych sylwestrowych przekąsek. Najczęściej na stole lądują te ze sklepu. Nie należą one do zdrowych. Zawierają szkodliwe tłuszcze trans, powodujące szereg schorzeń, od otyłości, przez cukrzycę, aż po udary. Nie pomaga też spora ilość soli oraz szereg konserwantów, które mają utrzymać “świeżość” chipsów. Jeżeli zależy nam na tym, aby podać chipsy na stół, warto spróbować ich nieco odmienionej wersji - domowej, zdrowszej, ale z odrobiną fantazji, czyli ziemniaczane spiralki. Nieobranego ze skórki ziemniaka trzeba nabić na patyk do szaszłyków. Następnie, wbijając w ziemniaka pod lekkim kątem nożyk, należy nacinać warzywo w platerki dookoła osi, pozostawiając środek z patyczkiem nienaruszony. Dzięki temu powstanie spirala - wystarczy rozciągnąć warzywo. Spiralę smarujemy olejem, doprawiamy do smaku - można użyć pieprz, sól, ulubione przyprawy. Całość pieczemy kilka minut w piekarniku w wysokiej temperaturze. Spiralki można przygotować w dowolnej ilości. Robią zdecydowanie większe wrażenie niż po prostu miska popularnych chipsów. Będą ciekawym, wizualnym akcentem na stole, a przy okazji pozbawione są wielu szkodliwych dodatków, które mają w sobie chipsy z marketu.
Jeśli chcemy zaproponować gościom coś zdrowego, to chyba nie ma bardziej trafionej opcji niż sałatka z warzyw. Bez warzyw nie może się wszak obejść żadna dieta pudełkowa we Wrocławiu, Warszawie, Poznaniu, czy innym mieście, gdzie profesjonalni dietetycy mają za zadanie dbać o przyjazne zdrowiu menu. Sałatka warzywna może być podana w taki sposób, aby stanowić również ozdobę! Sposób podania potrafi wpłynąć na wizualny odbiór dania w niebagatelny sposób. W przypadku sałatki można pokusić się o ułożenie warstwowe, które będzie się ładnie prezentowało w wysokiej, szklanej, przezroczystej salaterce. Wkładać przykładowo można do niej warstwami: gotowaną marchewkę, groszek, czerwoną fasolę, kukurydzę, ogórek kiszony. Nadają się też wszystkie inne składniki, o których wiemy, że goście chętnie zobaczą je w sałatce: pokrojone jajko na twardo, tuńczyk, kawałki szynki czy kurczaka. Nie zapominajmy też o warstwie, która będzie stanowić bazę spajającą wszystkie pozostałe po nałożeniu ich łyżką na talerzyk, a więc np. majonez, musztarda, sos czosnkowy itd. Kładziemy ją jako warstwę wierzchnią, a jako dekorację można wykorzystać np. rzodkiewki z wyżłobieniami na kształt różyczek.
Na spotkaniu sylwestrowym nie może zabraknąć gorących i zimnych napojów. Te, które sączyć będziemy schłodzone, można udekorować w prosty, ale efektowny sposób. Wszystko za sprawą zamrożonych w kostkach lodu owoców. Otrzymujemy je w banalny sposób: zanim zalejemy wodą zwykły pojemnik na lód, umieszczamy w nim owoce - istnieje pełna dowolność co do ich wyboru. Truskawki, wiśnie, maliny, kawałki kiwi - wszystkie, co do których uznamy, że będą się świetnie prezentować. Kostka lodu z kawałkiem owocu w środku, tak prosta do wykonania, sprawi, że każdy zimny napój zyska wśród gości dodatkowe punkty za oryginalność! Ponadto, po rozpuszczeniu lodu, pozostanie sam owoc, który można po prostu zjeść.
Z pewnością każdy z Was może wpaść na kolejne pomysły na to, jak zamiast zwykłego dania podać jego bardziej efektowną wersję. Warto wykazać się kreatywnością. Noc sylwestrowa jest przecież tylko raz w roku!
Artykuł partnera
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie