
Większość z nas posiada swoją ulubioną kawę, którą pijemy na co dzień lub podczas np. wizyty gości. Czasami zdarza się, jednak, że odnosimy wrażenie, że jej smak popsuł się. Niemniej często zastanawiamy się również czy przypadkiem wpływu na smak kawy nie ma kraj pochodzenia i np. ta z Niemiec jest lepsza niż polska? Otóż nie jest to prawdą, bo to nie producent ponosi odpowiedzialność za smak kawy, ale osoba, która ją przygotowuje. Oto czynniki, które warto wziąć pod uwagę kiedy zastanawiamy się dlaczego kawa smakuje tak, a nie inaczej i co jej brakuje do pełni smaku i aromatu.
Wiele osób błędnie zakłada, że kawę powinno się zalewać wrzątkiem, ale nie jest to prawdą. Temperatura parzenia powinna bowiem wynosić od 85 do 96 stopni Celsjusza, by móc osiągnąć optymalny smak kawy. Na smak kawy wpływa także objętość wody podczas parzenia w stosunku do ilości używanej kawy. Dlatego warto zwrócić uwagę czy nie dajemy np. zbyt mało kawy na szklankę lub filiżankę, co może być przyczyną innego, mniej atrakcyjnego smaku. Wskazuje się, że właściwa proporcja wynosi w tym przypadku 60 gramów kawy na 1000 ml wody. Jeśli wody będzie zbyt dużo to kawa będzie wodnista i mniej aromatyczna, a jeśli dodamy za dużo kawy to odczujemy gorycz w smaku.
Jeśli mielimy ziarna kawy tuż przez zaparzeniem (a wiele osób tak robi, bo wówczas można uzyskać aromatyczny napar ze świeżych ziaren) to warto zwrócić uwagę na używany do tego młynek. Uważa się, że najlepszy jest młynek żarnowy z kilkustopniową regulacją mielenia. W praktyce im drobniej zmielona kawa tym będzie miała mocniejszy smak. Zdecydowanie powinno się ją więc mielić jak najdrobniej jeśli lubimy wyrazisty smak. Grubsze ziarna powodują z kolei, że kawa jest łagodna w smaku.
Do innych, ważnych czynników, które decydują o tym jak ostatecznie smakuje nasza kawa zalicza się też jakość użytej wody. Im twardsza woda tym napój będzie bardziej goryczkowaty i bez wyraźnego smaku. Wpływ na smak ma również stopień mineralizacji wody, ponieważ zbyt mała ilość minerałów powoduje, że kawa zyskuje kwaskowaty posmak i jest mniej słodka. Z kolei woda zbyt mocno zmineralizowana powoduje, że kawa zaparzona na jej bazie jest goryczkowa i bez wyrazu. Dlatego powinno się używać filtrów do wody. Na ostateczny smak kawy wpływa też czas jej przechowywania, bo im dłużej leży ona w szafce tym bardziej wietrzeje. Dzieje się tak na skutek utraty olejków eterycznych, które są nośnikami smaku i aromatu.
Na smak kawy ma wpływ także sposób jej parzenia. Warto jednak wiedzieć, że jeśli będziemy przestrzegać wskazówek co do temperatury i innych kwestii to kawa zawsze będzie smakowała dobrze. W tym temacie można dodatkowo wskazać, że znaczenie ma też naczynie do parzenia. Np. kawa turecka, parzona w tradycyjnym miedzianym garnuszku nazywanym tygielkiem powinna być drobno zmielona, a do jej użycia stosuje się zimną wodę. Co istotne, słodzi się ją na początku i nie dodaje mleka - wtedy jej smak będzie właściwy. Jedyne dozwolone dodatki to przyprawy korzenne np. anyż. W praktyce jeśli zmienimy któryś z etapów przygotowania kawy lub użyjemy innego naczynia to uzyskamy inny smak - często mniej atrakcyjny. Podobnie jest z każdym innym rodzajem kawy - ważne jest stosowanie się do zasad jej przygotowania. I tak np. popularne w Polsce espresso powinno być przygotowane z użyciem ekspresów ciśnieniowych, a kawę powinno się parzyć pod wysokim ciśnieniem 9 barów. Wówczas ma pełny aromat i wyrazisty smak. Analogicznie można wskazać, że każdy rodzaj kawy wymaga starannego przygotowania - zgodnie z recepturą, a wtedy smakuje wybornie.
Miłośnicy kawy lubią kiedy ten napój smakuje wybornie i pozwala nie tylko aktywnie zacząć poranek, ale dostarcza też wrażeń smakowych. Dlatego warto wiedzieć jakich błędów unikać podczas parzenia kawy by cieszyć się jej smakiem na co dzień. I nie ma tu znaczenia jaką kawę parzymy - czy jest to np. kawa alternatywna czy kawa z ekspresu.
Artykuł partnera
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie