
Zdecydowana większość mieszkańców świata nie może wyobrazić sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Sposoby jej przyrządzania i zaparzania są bardzo różne, co świadczy również o nieco innych gustach wszystkich amatorów małej czarnej. Nie tylko z mlekiem i cukrem, ale również z nutą czekolady, orzechów, a nawet ekskluzywnego alkoholu - oto kawy smakowe, po które sięgamy coraz częściej.
Każdy znawca naturalnej kawy wie, że zależnie od bardzo wielu czynników jej aromat może się nieznacznie różnić - wpływ ma na to pogoda, rejon, w który rośnie kawa, gatunek, a nawet sposób i pora zbierania. Jednak te różnice w aromatach są bardzo delikatne i subtelne - większość z nas wyczuwa po prostu, że kawa jest mniej lub bardziej gorzka, kwaśna czy słodka i dokonując zakupu kierujemy się właśnie swoimi osobistymi preferencjami pod tym względem.
To jednak nie oznacza, że mamy do czynienia z kawą smakową - to wciąż kawa całkowicie naturalna - aby powstała kawa smakowa zwana także aromatyzowaną, niezbędny jest do tego pewien zabieg, a mianowicie dodanie do niej dodatkowych składników, które sprawią, że kawa uzyskuje po zaparzeniu wyraźny aromat przypominający nasze ulubione ciasto z karmelem, czekoladę czy nawet irlandzką whisky.
Kawa o smaku whisky, czekolady, orzechów laskowych czy wanilii powstaje niemal tak samo, jak ta tradycyjna. Ziarna są zbierane, selekcjonowane i prażone, a zanim wystygną, są dodatkowo pryskane odpowiednimi aromatami. Dzięki wysokiej temperaturze ziaren w czasie prażenia, aromaty bardzo szybko się wchłaniają i zamykają w małych ziarenkach - uwolnią swój zmagazynowany zapach dopiero po zaparzeniu w filiżance, abyśmy mogli się delektować kawą czekoladową, waniliową czy orzechową.
Tak więc do wyprodukowania kawy smakowej niezbędne są odpowiednie aromaty - jak się okazuje, mamy pod tym względem dość szerokie upodobania - interesują nas zarówno kawy o smaku ulubionych słodyczy, jak i kawa o smaku whisky czy amaretto. Inne kawy smakowe mogą także odznaczać się aromatami owocowymi czy roślinnymi, np. na rynku dostępna jest także kawa o smaku bananowym, orzechowym czy wiśniowym - dzięki temu każdy z nas znajdzie taką kawę, która najlepiej wpisuje się w nasze osobiste preferencje.
Wybierając kawy smakowe należy kierować się podobnymi zasadami jak w przypadku tradycyjnej kawy - warto więc przede wszystkim zwrócić uwagę na jej jakość oraz rodzaj zastosowanych aromatów - powinny być one jak najbardziej naturalne. Do kaw aromatyzowanych najczęściej stosuje się ziarna arabiki, czyli gatunku kawy, który odznacza się łagodnym i słodkawym aromatem - warto więc upewnić się, że nasza kawa o smaku whisky wyprodukowana jest właśnie z tego gatunku kawy, a nie na przykład robusty, która jest znacznie bardziej gorzka i kwaśna w smaku. Ponadto zawsze najlepszym wyborem będą świeżo palone ziarna, a nie kawy mielone czy rozpuszczalne z podejrzanymi dodatkami.
Ważną sprawą są także zastosowane aromaty - dobre palarnie stosują tylko naturalne olejki, które spełniają wysokie normy higieny i bezpieczeństwa, a dzięki temu możemy być pewni, że nasza kawa smakowa nie tylko pięknie pachnie, ale jest również smaczna i w pełni bezpieczna dla naszego organizmu. Co istotne - renomowane palarnie podają na opakowaniach tak istotne informacje jak gatunek kawy oraz rodzaj zastosowanych dodatków - dzięki temu dokładnie wiemy, jaki produkt nabędziemy. Jeśli na opakowaniu lub u producenta brakuje takich informacji, to słusznie możemy mieć wątpliwości co do jakości danej kawy.
Ciekawe propozycje kaw smakowych można znaleźć na stronie https://aromatkawy.com/kawy-smakowe-aromatyzowane/256-kawa-smakowa-irish-whisky.html
Kawy smakowe to przede wszystkim propozycja dla osób, które poszukują nowych i interesujących alternatyw dla swojej małej czarnej - nie da się ukryć, że filiżanka kawy o aromacie mlecznej czekolady czy wanilii jest niemałą rozkoszą dla podniebienia, a nawet może zastąpić ulubiony deser, gdy połączymy ją z dodatkiem cukru oraz mleka. Kawa o smaku whisky czy innego ekskluzywnego alkoholu to natomiast idealny dodatek do deserów, którym warto poczęstować przybyłych gości - nie tylko podkreślimy smak ciast czy lodów, ale w całym domu będzie unosił się wyjątkowy zapach.
Kawy smakowe sprawdzą się również szczególnie w okresie letnim, gdy zaserwujemy je jako zimne desery - mrożona kawa o smaku whisky świetnie wpisuje się między innymi w letnie, leniwe popołudnia. Oczywiście kawę smakową warto także serwować zimą, gdy chcemy się rozgrzać - wtedy sprawdzą się wariacje śliwkowe, cynamonowe oraz wiele innych - wystarczy przyjrzeć się propozycjom producentów.
Artykuł zewnętrzny
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie