Reklama

Wybór kawy smakowej - na co zwrócić uwagę?

29/05/2023 14:00

Zdecydowana większość mieszkańców świata nie może wyobrazić sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Sposoby jej przyrządzania i zaparzania są bardzo różne, co świadczy również o nieco innych gustach wszystkich amatorów małej czarnej. Nie tylko z mlekiem i cukrem, ale również z nutą czekolady, orzechów, a nawet ekskluzywnego alkoholu - oto kawy smakowe, po które sięgamy coraz częściej.

Kawy smakowe - co oznacza to sformułowanie?

Każdy znawca naturalnej kawy wie, że zależnie od bardzo wielu czynników jej aromat może się nieznacznie różnić - wpływ ma na to pogoda, rejon, w który rośnie kawa, gatunek, a nawet sposób i pora zbierania. Jednak te różnice w aromatach są bardzo delikatne i subtelne - większość z nas wyczuwa po prostu, że kawa jest mniej lub bardziej gorzka, kwaśna czy słodka i dokonując zakupu kierujemy się właśnie swoimi osobistymi preferencjami pod tym względem.  

To jednak nie oznacza, że mamy do czynienia z kawą smakową - to wciąż kawa całkowicie naturalna - aby powstała kawa smakowa zwana także aromatyzowaną, niezbędny jest do tego pewien zabieg, a mianowicie dodanie do niej dodatkowych składników, które sprawią, że kawa uzyskuje po zaparzeniu wyraźny aromat przypominający nasze ulubione ciasto z karmelem, czekoladę czy nawet irlandzką whisky. 

Jak powstaje kawa smakowa?

Kawa o smaku whisky, czekolady, orzechów laskowych czy wanilii powstaje niemal tak samo, jak ta tradycyjna. Ziarna są zbierane, selekcjonowane i prażone, a zanim wystygną, są dodatkowo pryskane odpowiednimi aromatami. Dzięki wysokiej temperaturze ziaren w czasie prażenia, aromaty bardzo szybko się wchłaniają i zamykają w małych ziarenkach - uwolnią swój zmagazynowany zapach dopiero po zaparzeniu w filiżance, abyśmy mogli się delektować kawą czekoladową, waniliową czy orzechową. 

Tak więc do wyprodukowania kawy smakowej niezbędne są odpowiednie aromaty - jak się okazuje, mamy pod tym względem dość szerokie upodobania - interesują nas zarówno kawy o smaku ulubionych słodyczy, jak i kawa o smaku whisky czy amaretto. Inne kawy smakowe mogą także odznaczać się aromatami owocowymi czy roślinnymi, np. na rynku dostępna jest także kawa o smaku bananowym, orzechowym czy wiśniowym - dzięki temu każdy z nas znajdzie taką kawę, która najlepiej wpisuje się w nasze osobiste preferencje. 

Kawy smakowe - na co zwrócić uwagę?

Wybierając kawy smakowe należy kierować się podobnymi zasadami jak w przypadku tradycyjnej kawy - warto więc przede wszystkim zwrócić uwagę na jej jakość oraz rodzaj zastosowanych aromatów - powinny być one jak najbardziej naturalne. Do kaw aromatyzowanych najczęściej stosuje się ziarna arabiki, czyli gatunku kawy, który odznacza się łagodnym i słodkawym aromatem - warto więc upewnić się, że nasza kawa o smaku whisky wyprodukowana jest właśnie z tego gatunku kawy, a nie na przykład robusty, która jest znacznie bardziej gorzka i kwaśna w smaku. Ponadto zawsze najlepszym wyborem będą świeżo palone ziarna, a nie kawy mielone czy rozpuszczalne z podejrzanymi dodatkami. 

Ważną sprawą są także zastosowane aromaty - dobre palarnie stosują tylko naturalne olejki, które spełniają wysokie normy higieny i bezpieczeństwa, a dzięki temu możemy być pewni, że nasza kawa smakowa nie tylko pięknie pachnie, ale jest również smaczna i w pełni bezpieczna dla naszego organizmu. Co istotne - renomowane palarnie podają na opakowaniach tak istotne informacje jak gatunek kawy oraz rodzaj zastosowanych dodatków - dzięki temu dokładnie wiemy, jaki produkt nabędziemy. Jeśli na opakowaniu lub u producenta brakuje takich informacji, to słusznie możemy mieć wątpliwości co do jakości danej kawy. 

Ciekawe propozycje kaw smakowych można znaleźć na stronie https://aromatkawy.com/kawy-smakowe-aromatyzowane/256-kawa-smakowa-irish-whisky.html 

Kawy smakowe i ich wyjątkowy potencjał

Kawy smakowe to przede wszystkim propozycja dla osób, które poszukują nowych i interesujących alternatyw dla swojej małej czarnej - nie da się ukryć, że filiżanka kawy o aromacie mlecznej czekolady czy wanilii jest niemałą rozkoszą dla podniebienia, a nawet może zastąpić ulubiony deser, gdy połączymy ją z dodatkiem cukru oraz mleka. Kawa o smaku whisky czy innego ekskluzywnego alkoholu to natomiast idealny dodatek do deserów, którym warto poczęstować przybyłych gości - nie tylko podkreślimy smak ciast czy lodów, ale w całym domu będzie unosił się wyjątkowy zapach. 

Kawy smakowe sprawdzą się również szczególnie w okresie letnim, gdy zaserwujemy je jako zimne desery - mrożona kawa o smaku whisky świetnie wpisuje się między innymi w letnie, leniwe popołudnia. Oczywiście kawę smakową warto także serwować zimą, gdy chcemy się rozgrzać - wtedy sprawdzą się wariacje śliwkowe, cynamonowe oraz wiele innych - wystarczy przyjrzeć się propozycjom producentów.

 

Artykuł zewnętrzny

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do