
Makrofagi należą do komórek układu immunologicznego i pełnią ważną funkcję w ochronie organizmu przed działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów. Jaką funkcję pełnią makrofagi i jakie jest ich znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego?
Makrofagi jako komórki układu odpornościowego biorą czynny udział w reakcji immunologicznej mającej na celu dezaktywację działania czynników patogennych pochodzenia wewnętrznego i zewnętrznego. Makrofagi morfotycznie należą do białych krwinek. Komórki, z których powstają makrofagi to monocyty – największe komórki spośród leukocytów. Monocyty wytwarzane są w szpiku kostnym i krążą w krwiobiegu około 20 godzin. Następnie przedostają się przez błonę naczyń krwionośnych do tkanek, gdzie są przekształcane w makrofagi. Długość życia makrofagów zależy od rodzaju reakcji immunologicznej, w jakiej biorą udział i może trwać od kilku godzin, nawet do kilku miesięcy.
Podstawowym zadaniem makrofagów, jako komórek żernych jest pochłanianie i usuwanie niebezpiecznych dla organizmu komórek. Proces ten nosi miano fagocytozy.
W procesie fagocytozy usuwane są z organizmu:
Makrofagi można różnicować w zależności od środowiska, do którego są przypisane i w którym pełnią swoje funkcje. Największa ilość makrofagów znajduje się w szpiku kostnym, śledzionie, węzłach chłonnych, płucach i wątrobie. W momencie odbierania bodźców w procesie chemotaksji aktywowane są zdolności żerne i bakteriobójcze makrofagów oraz wzrasta cytotoksyczność komórek.
Eliminacja z ustroju komórek rozpoznanych przez układ odpornościowy jako niebezpieczne umożliwia regenerację, naprawę tkanek i powrót do równowagi.
Makrofagi, w procesie chemotaksji docierają do zagrożenia poprzez odbieranie sygnałów chemotaktycznych, a zalicza się do nich m.in. metabolity i produkty rozpadu patogennych komórek, produkty limfocytów i inne bodźce.
W zależności od miejsca występowania można wyróżnić:
Podstawową funkcją makrofagów, jako komórek układu odpornościowego jest usuwanie niebezpiecznych i uszkodzonych komórek. Wraz z granulocytami należą do tak zwanych komórek żernych, które pochłaniają obiekt i w ten sposób zostaje on usunięty z organizmu. Dodatkowo regulują proces zapalny, biorąc udział w jego powstawaniu, jak i wyciszaniu.
Makrofagi uczestniczą także w procesach związanych z podstawową odpornością wrodzoną, niszcząc m.in. tkanki objęte procesem nowotworowym oraz inicjują powstawanie prozapalnych cytokin. Biorą także udział w reakcji immunologicznej związanej z odpornością nabytą, będąc jednym z ogniw procesu usuwania chorobotwórczych drobnoustrojów.
Makrofagi – główne zadania:
Aktywacja układu immunologicznego, w tym makrofagów, jest niezbędnym działaniem służącym ochronie organizmu przed zagrożeniem. Makrofagi mogą być aktywowane poprzez odbieranie sygnałów wysyłanych przez własny organizm oraz w reakcji na wystąpienie czynników z zewnątrz. Wsparcie układu odpornościowego zapewnia szybkość reakcji obronnej i zmniejsza podatność na choroby. Istotne znaczenie dla odporności ma zdrowa dieta, aktywność fizyczna oraz właściwa regeneracja. Warto też wprowadzić preparaty lecznicze o działaniu immunomodulującym. Takie działanie wykazują m.in. aloes drzewiasty, jeżówka purpurowa i pelargonia afrykańska. Wsparcie dla układu odpornościowego zapewni suplementacja witaminą D3 oraz kwasami tłuszczowymi z rodziny omega-3.
Więcej ciekawych informacji na stronie: Pelafenlek.pl
Artykuł partnera
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie