
Siarka to pierwiastek, który występuje w glebie, wodzie oraz powietrzu. Jego naturalna zawartość w glebach ściśle uwarunkowana jest rodzajem skały macierzystej oraz ilością substancji organicznej. W Polsce gleby mineralne zawierają ok. 0,005 - 0,12% siarki, torfy zaś aż 0,2 - 0,45%.
Więcej na: Nawozy wieloskładnikowe
Rośliny przyswajają trzy podstawowe formy chemiczne siarki. Są to: anion siarczanowy, dwutlenek siarki oraz siarkowodór. Siarka to pierwiastek, na którego przyswajanie, redukcję oraz działanie wpływają inne składniki. Najważniejsze z nich to:
Siarka pełni bardzo ważne funkcje w roślinie. Po pierwsze bierze udział w syntezie białek oraz tłuszczów (funkcja metaboliczna). Po drugie pierwiastek ten sam w sobie jest składnikiem tłuszczów oraz aminokwasów (funkcja strukturalna).
Najbardziej wrażliwymi roślinami na niedobór siarki są: rzepak, burak cukrowy oraz ziemniaki. Najmniej zaś zboża oraz kukurydza. Niedobór pierwiastka skutkuje zahamowaniem wzrostu rośliny. Uszkodzeniu mogą ulec części nadziemne - pojawia się wówczas tzw. chloroza siarkowa. W przypadku zbóż atakuje ona całe liście młodych roślin. U roślin dwuliściennych symptomem jest chloroza międzynaczynkowa, która pojawia się na najmłodszych liściach.
Siarka ma istotny wpływ na wielkość i jakość plonu. Oddziałuje na zwiększenie produktywności azotu, co skutkuje wzrostem rośliny oraz zwiększeniem odporności na stresy abiotyczne (m.in. niskie i wysokie temperatury, niedobór wody), a także biotyczne (choroby). Siarka powoduje również zwiększenie suchej masy rośliny. Pszenica konsumpcyjna, która ma zapewnioną odpowiednią ilość tego pierwiastka, jest odpowiednim składnikiem do produkcji mąk o wysokiej wartości wypiekowej.
SPONSOROWANE
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie