Reklama

Jaka jest rola siarki w uprawie roślin?

12/07/2018 15:37

Siarka to pierwiastek, który występuje w glebie, wodzie oraz powietrzu. Jego naturalna zawartość w glebach ściśle uwarunkowana jest rodzajem skały macierzystej oraz ilością substancji organicznej. W Polsce gleby mineralne zawierają ok. 0,005 - 0,12% siarki, torfy zaś aż 0,2 - 0,45%.


Więcej na: Nawozy wieloskładnikowe


Rośliny przyswajają trzy podstawowe formy chemiczne siarki. Są to: anion siarczanowy, dwutlenek siarki oraz siarkowodór. Siarka to pierwiastek, na którego przyswajanie, redukcję oraz działanie wpływają inne składniki. Najważniejsze z nich to:




azot - połączenie z siarką wpływa na zwiększenie produkcji białka roślinnego, a także poprawę jakości plonów,
wapń - połączenie występują przede wszystkim w formie nawozów wapniowych, które stosowane są w celu uregulowania odczynu gleby,
fosfor - jest odpowiedzialny za pobieranie oraz aktywację siarczanów w roślinie.

Siarka pełni bardzo ważne funkcje w roślinie. Po pierwsze bierze udział w syntezie białek oraz tłuszczów (funkcja metaboliczna). Po drugie pierwiastek ten sam w sobie jest składnikiem tłuszczów oraz aminokwasów (funkcja strukturalna).



Niedobór siarki


Najbardziej wrażliwymi roślinami na niedobór siarki są: rzepak, burak cukrowy oraz ziemniaki. Najmniej zaś zboża oraz kukurydza. Niedobór pierwiastka skutkuje zahamowaniem wzrostu rośliny. Uszkodzeniu mogą ulec części nadziemne - pojawia się wówczas tzw. chloroza siarkowa. W przypadku zbóż atakuje ona całe liście młodych roślin. U roślin dwuliściennych symptomem jest chloroza międzynaczynkowa, która pojawia się na najmłodszych liściach.



Wpływ siarki na plony


Siarka ma istotny wpływ na wielkość i jakość plonu. Oddziałuje na zwiększenie produktywności azotu, co skutkuje wzrostem rośliny oraz zwiększeniem odporności na stresy abiotyczne (m.in. niskie i wysokie temperatury, niedobór wody), a także biotyczne (choroby). Siarka powoduje również zwiększenie suchej masy rośliny. Pszenica konsumpcyjna, która ma zapewnioną odpowiednią ilość tego pierwiastka, jest odpowiednim składnikiem do produkcji mąk o wysokiej wartości wypiekowej.


SPONSOROWANE


Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do