Reklama

Co jeść, aby podnieść dobry cholesterol? [TOP-5 porad]

30/05/2019 13:53

Świadomość społeczna na temat niebezpieczeństw, z jakimi wiąże się podwyższony poziom cholesterolu we krwi znacznie wzrosła w przeciągu kilku ostatnich lat. Wiemy, że podwyższony cholesterol przyczynia się do poważnych chorób układu naczyniowego. Jak dieta może wpłynąć na poziom “dobrego cholesterolu” HDL w organizmie?



Czym właściwie jest cholesterol?


Cholesterol jest organicznym związkiem chemicznym występującym w tkankach i osoczu krwi. Jest to substancja, która pełni bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu, między innymi:




wchodzi w skład błon komórkowych, działając na nie stabilizująco;
jest substratem w reakcji syntezy hormonów płciowych i kwasów żółciowych;
bierze udział w procesie wytwarzania witaminy D3;
jest ważnym składnikiem komórek nerwowych;
jest niezbędna do poprawnego działania receptorów serotoniny w mózgu.

Cholesterol jest więc potrzebny, aby zachować zdrowie. Problemem staje się dopiero jego podwyższone stężenie we krwi. Taki stan może prowadzić do chorób układu krążenia, w tym do zawału serca.


Nasze organizmy same produkują taką ilość cholesterolu, jaka wystarcza do prawidłowego funkcjonowania ciała. Nazywany jest on cholesterolem endogennym. Cholesterol egzogenny, czyli dostarczany z zewnątrz, pochodzi natomiast z pożywienia pochodzenia zwierzęcego. Przyjrzyjmy się, na co powinniśmy zwracać uwagę w diecie.



Dobry i zły cholesterol, czyli o rodzajach cholesterolu


Cholesterol to substancja lipidowa, czyli tłuszczowa - nie jest zatem rozpuszczalna w wodzie. We krwi występuje w związkach złożonych - lipoproteinach, na które składają się cząsteczki cholesterolu i białek produkowanych przez wątrobę. W zależności od proporcji bialek i cząsteczek cholesterolu wyróżniamy dwie frakcje: HDL (High Density Lipoproteins) i LDL (Low Density Proteins).


LDL, czyli lipoproteina o małej gęstości, jest frakcją o niekorzystnym dla organizmu działaniu. Przyczynia się ona do powstawania miażdżycy, a w konsekwencji powoduje niebezpieczne choroby układu krążenia. Stanowi o podwyższonym ryzyku wystąpienia udaru mózgu lub zawału serca.


HDL, nazywany “dobrym cholesterolem”, przenikając do naczyń krwionośnych zbiera zalegające tam cząsteczki cholesterolu i przenosi je z powrotem do wątroby. Stanowi więc istotny czynnik, który zapobiega procesowi zamykania światła naczyń i przeciwdziała miażdżycy. Wpływa również na obniżenie stężenia “złego cholesterolu”, czyli cholesterolu o frakcji LDL. Więcej o funkcji tej frakcji dowiedzieć się można z artykułu pod adresem https://dietadlaserca.pl/artykuly/wszystkie/dlaczego-cholesterol-hdl-jest-dobry/.



Cholesterol HDL - normy


Norma poziomu cholesterolu uzależniona jest od stanu organizmu. Inna będzie w przypadku osoby zdrowej, inna w przypadku osoby chorującej na cukrzycę, a jeszcze inna u kogoś, kto przeszedł zawał serca.


Norma cholesterolu HDL dla zdrowych mężczyzn wynosi ponad 40 mg/dl (czyli 1 mmol/l), a dla kobiet ponad 45 mg/dl (co odpowiada 1,2 mmol/l).



Jak podnieść dobry cholesterol?



Zadbaj o aktywność fizyczną! Sport ma duży wpływ na poziom “dobrego cholesterolu”. Znajdź czas na regularne ćwiczenia aerobowe.
Dodawaj do posiłków dobre oleje. Szczególnie polecane są olej lniany i oliwa z oliwek. Zawierają one dużo zdrowych kwasów omega-3
Zamień niezdrowe przekąski na orzechy i pestki. Paczkę niezdrowych chipsów zamień na garść orzechów włoskich czy pestek słonecznika lub dyni.
Czosnek nie tylko na przeziębienie! Zawarte w czosnku substancje obniżają naturalnie stężenie frakcji LDL i podwyższają poziom dobrego cholesterolu.
Zamień mięso na ryby kilka razy w tygodniu. Szczególnie polecane są ryby morskie, ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do