
KGW w Kowalach poleca na Wielkanoc zakwas na żurek zupę chrzanową - palce lizać. Na deserek najlepsza będzie babka majonezowa, na którą przepis nadesłały Panie z KGW "Cor Meum".
ZAKWAS NA ŻUREK
Składniki:
- 500 ml wody przegotowanej
- 6 łyżek mąki żytniej typ. 2000
- 5 ząbków czosnku
- 4 listki laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie: do przegotowanej i ostudzonej wody należy dodać mąkę żytnią typ 2000 oraz obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zamieszać i przykryć gazą. Nie zakręcać słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł pracować. Słoik odstawiamy w zacienione, ale w miarę ciepłe miejsce. Przynajmniej raz dziennie trzeba go zamieszać. Po 3-4 dniach zakwas już ładnie pachnie. Po 7-8 dniach jest gotowy do użycia. Aby przyspieszyć proces kwaszenia, można dodać odrobinę soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych. W celu dalszego przechowywania zakwasu, należy usunąć z niego liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. Następnie płyn razem z mąką przelać go do butelki lub słoiczka i trzymać w lodówce.
ZUPA CHRZANOWA NA ZAKWASIE
Składniki:
- 500 ml zakwasu żytniego
- 500 g obranych ziemniaków
- 1 litr wody
- 150 g wędzonego boczku lub żeberek - surowe lub parzone
- 150 g ulubionej np. wiejskiej kiełbasy
- 60 g tartego chrzanu
- około 3 pełne łyżki
- 50 ml śmietanki słodkiej 30 %
- przyprawy i zioła: 1 łyżka suszonego majeranku, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 1/3 płaskiej łyżeczki soli
Wykonanie: do garnka wkładamy ziemniaki, ulubioną kiełbasę, żeberka lub boczek oraz ziele angielskie i liście laurowe - i gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie, zmniejszamy gaz i dodajemy majeranek oraz zakwas i chrzan. Redukujemy gaz i gotujemy jeszcze około 15 minut.
WIELKANOCNA BABKA MAJONEZOWA
Prosta w przygotowaniu, delikatna, wilgotna, puszysta babka. Dodatek majonezu nie jest wyczuwalny.
Składniki:
* 4 jajka (w temp. pokojowej)
* 2/3 szklanki majonezu (w temp. pokojowej)
* 2/3 szklanki cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
* 90 g mąki pszennej
* 90 g mąki ziemniaczanej
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: oddzielić białka od żółtek. Ubijać białka aż będą sztywne, stopniowo dodawać cukier cały czas miksując i dokładnie ubijając masę. Dodać cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Dodawać stopniowo żółtka, lekko wymieszać. Masa powinna być puszysta.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać do ubitych składników i zmiksować na minimalnych obrotach miksera. Pod koniec dodać majonez (w temperaturze pokojowej - nie z lodówki!) i zmiksować na jednolitą masę.
Wyłożyć do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka.
Ostudzoną babkę udekorować. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie