Reklama

Wielkanocne przepisy naszych gospodyń

KGW w Kowalach poleca na Wielkanoc zakwas na żurek zupę chrzanową - palce lizać. Na deserek najlepsza będzie babka majonezowa, na którą przepis nadesłały Panie z KGW "Cor Meum".

KGW w Kowalach poleca na Wielkanoc

ZAKWAS NA ŻUREK

Składniki:

- 500 ml wody przegotowanej

- 6 łyżek mąki żytniej typ. 2000

- 5 ząbków czosnku

- 4 listki laurowe

- 10 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie: do przegotowanej i ostudzonej wody należy dodać mąkę żytnią typ 2000 oraz obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zamieszać i przykryć gazą. Nie zakręcać słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł pracować.  Słoik odstawiamy w zacienione, ale w miarę ciepłe miejsce. Przynajmniej raz dziennie trzeba go zamieszać. Po 3-4 dniach zakwas już ładnie pachnie. Po 7-8 dniach jest gotowy do użycia. Aby przyspieszyć proces kwaszenia, można dodać odrobinę soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych. W celu dalszego przechowywania zakwasu, należy usunąć z niego liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. Następnie płyn razem z mąką przelać go do butelki lub słoiczka i trzymać w lodówce.

ZUPA CHRZANOWA NA ZAKWASIE

Składniki:

- 500 ml zakwasu żytniego

 - 500 g obranych ziemniaków

 - 1 litr wody 

- 150 g wędzonego boczku lub żeberek - surowe lub parzone

- 150 g ulubionej np. wiejskiej kiełbasy

- 60 g tartego chrzanu

- około 3 pełne łyżki

- 50 ml śmietanki słodkiej 30 %

- przyprawy i zioła: 1 łyżka suszonego majeranku, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 1/3 płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie: do garnka wkładamy ziemniaki, ulubioną kiełbasę, żeberka lub boczek oraz ziele angielskie i liście laurowe - i gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie, zmniejszamy gaz i dodajemy majeranek oraz zakwas i chrzan. Redukujemy gaz i gotujemy jeszcze około 15 minut.

KGW „COR MEUM” Skarszyn poleca na Wielkanoc

WIELKANOCNA BABKA MAJONEZOWA

Prosta w przygotowaniu, delikatna, wilgotna, puszysta babka. Dodatek majonezu nie jest wyczuwalny.

Składniki:

* 4 jajka (w temp. pokojowej)

* 2/3 szklanki majonezu (w temp. pokojowej)

* 2/3 szklanki cukru

* 1 cukier wanilinowy

* 2 łyżeczki startej skórki z cytryny

* 90 g mąki pszennej

* 90 g mąki ziemniaczanej

* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: oddzielić białka od żółtek. Ubijać białka aż będą sztywne, stopniowo dodawać cukier cały czas miksując i dokładnie ubijając masę. Dodać cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Dodawać stopniowo żółtka, lekko wymieszać. Masa powinna być puszysta.

Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać do ubitych składników i zmiksować na minimalnych obrotach miksera. Pod koniec dodać majonez (w temperaturze pokojowej - nie z lodówki!) i zmiksować na jednolitą masę.

Wyłożyć do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka.

Ostudzoną babkę udekorować. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do