Reklama

Przepisy na dania pieczone… parą

17/06/2021 10:05

Coraz częściej stawiamy na jakość, także przygotowywanych potraw. Zwracamy większą uwagę na to, co jemy. Ograniczamy ilość tłuszczu potrzebną do przyrządzenia zdrowego posiłku, jednocześnie chcemy, aby danie nie zostało pozbawione wartości odżywczych i niepowtarzalnego smaku. W tym wypadku niezastąpionym pomocnikiem w kuchni na co dzień będzie piekarnik parowy! 

Dlaczego pieczenie parowe? 

Po pierwsze, dania gotowane lub pieczone parowo zachowują aż do 90% wartości odżywczych (witamin i mikroelementów). Nie musisz przy tym praktycznie wcale używać tłuszczu.  

Po drugie, potrawy nie przesuszają się – otrzymujesz posiłek chrupiący i jednocześnie soczysty. Zachowują swój naturalny, niepowtarzalny smak i aromat.  

Po trzecie, odpowiednio dobrane urządzenie może zastąpić Ci 3 sprzęty kuchenne do: 

  • pieczenia (także tradycyjnego), 

  • gotowania na parze, 

  • odgrzewania posiłków. 

Sprawdźmy na poniższych przykładach, co można przygotować w taki sposób. 

Gotowanie na parze – szynka na kanapkę 

Potrzebujesz: 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej, 

  • sól peklowa, 

  • 3-4 ząbki czosnku, 2-3 liście laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 

  • 2 łyżki mieszanki przypraw (Twoich ulubionych), 

  • sznurek wędliniarski. 

W pierwszej kolejności peklujesz na mokro – proces ten zajmuje 5-7 dni. Wyjmij szynkę, opłucz bieżącą wodą i odstaw do przeschnięcia, następnie natrzyj przyprawami. Uformuj szynkę przy użyciu sznurka, wstaw ją do rękawa i umieść w piekarniku. Dzięki funkcji Steamify® nie musisz się martwić o ustawienia, wystarczy, że określisz temperaturę, a optymalną ilość pary oraz inne parametry dobierze za Ciebie piekarnik. Sprzęt ustaw na 120-130 stopni (temperatura wnętrza szynki to 70 stopni). Termosonda wyda dźwięk, gdy mięso będzie gotowe do wyjęcia. 

Szynka, dzięki parze, będzie miała idealnie chrupiącą skórkę oraz miękki i soczysty środek. A to wszystko przez równomierne rozprowadzanie ciepła i wilgoci przy pomocy pary. 

Pieczenie na parze – chleb bez wyrabiania 

Potrzebujesz: 

  • 0,5 kg mąki pszennej (typ 500 lub 550), 

  • 410 ml wody (mineralnej, źródlanej), 

  • 20 g drożdży, 

  • sól i cukier (po 1 łyżeczce), 

  • garnek. 

Wymieszaj składniki, przełóż ciasto do nieprzywierającej miski lub naczynia żaroodpornego. Wybierz w piekarniku opcję „wyrastanie ciasta” – urządzenie samo dobierze parametry, dzięki którym uzyskasz gotowe do pieczenia ciasto na chleb w zaledwie 20 minut! Wyjmij ciasto, pozostawiając miskę, następnie ustaw piekarnik na 230-240 stopni (góra-dół). W tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę obsypaną mąką i kilka razy złóż je do środka (jak kopertę). Włóż ciasto do miski i całość piecz przez około 30 minut. Dzięki pieczeniu przy użyciu pary Twój chrupiący chleb nie wymaga przykrycia. Wyjmij gotowy chleb i ułóż na kratce do ostudzenia.  

Piekarnik parowy zapewnia idealne warunki do wyrastania ciasta, jednocześnie gwarantując zawsze chrupiącą skórkę i delikatny, puszysty miąższ. Wszystko to dzięki równomiernej temperaturze wewnątrz piekarnika i parze wodnej. 

Który piekarnik parowy sprosta moim oczekiwaniom? 

W zależności od Twoich potrzeb wybierasz podstawowe modele albo zaawansowane technologicznie i multifunkcyjne piekarniki parowe, dzięki którym możesz podjąć się niemal każdego wyzwania kulinarnego. Szczególnie polecamy urządzenie o uniwersalnym zastosowaniu – piekarnik parowy Electrolux seria 900 SteamPro. Z tym urządzeniem jesteś w stanie przygotować: 

  • chrupiący chleb, ciasta, 

  • pieczone mięso, zapiekanki, 

  • dania gotowane na parze lub przyrządzone metodą SuisVide. 

Piekarnik SteamPro wyposażony jest w termosondę, dzięki której przygotujesz idealnie wypieczone dania. Zapomnij o niedopieczonych czy przypalonych posiłkach! Samo urządzenie jest intuicyjne i proste w obsłudze, a dzięki Asystentowi gotowania staniesz się mistrzem swojej kuchni, przygotowując dania według gotowych przepisów. Nie wiesz na jakie danie się zdecydować? Przygotuj kilka potraw jednocześnie! Para hamuje mieszanie się zapachów, możesz więc przygotować ciasto i rybę przy jednym pieczeniu bez obaw! 

Artykuł partnera

Aplikacja nowagazeta.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo NowaGazeta.pl




Reklama
Wróć do