Kopcimy na potęgę. Wybieramy „kopciucha” miesiąca

1273
Na zdjęciu Trzebnica ul. Armii Krajowej. Takie "wściekłe" kopcenie może świadczyć o nieumiejętnym paleniu w piecu

Tak wielu pożarów sadzy w kominie strażacy już dawno nie odnotowali. Bywają dni, w których strażacy kilka razy wyjeżdżają gasić pożary w kominach. Niektóre wywołują bardzo groźne konsekwencje. W ostatnim czasie w jednym z domów, od nieprawidłowo podłączonego pieca zapaliła się podłoga.

Z informacji uzyskanych od strażaków wynika, że nie przestrzegamy zasad prawidłowego dbania o kominy czyli nie czyścimy ich oraz palimy węglem o niskiej jakości.

Strażacy alarmują, że zaniedbanie kominów może nieść ze sobą tragiczne konsekwencje.

Korzystając z okazji zachęcamy do przesyłania zdjęć kominów z naszego powiatu, które najwięcej kopcą – wybieramy „Kopciucha Powiatu Trzebnickiego”.

Oczywiście czarny, gęsty dym nie zawsze oznacza, że palone są śmieci, jednak to właśnie ten rodzaj dymu, który wydobywa się z domowych kominów, odpowiada za:

  • fatalny wizerunek węgla i drewna,
  • jest przyczyną mocno zawyżonych kosztów ogrzewania i
  • zanieczyszczenia powietrza rakotwórczymi substancjami smolistymi oraz pyłami.

 

9 KOMENTARZY

    • Po co, przecież robienie coś dobrego nie jest medialne, a tak to odgrzewany kotlet w postaci SMOG’u i można sobie sztucznie robić sensacje. Oczywiście, że trzeba zacząć od spalania paliw stałych w sposób prawidłowy, ewentualnie jak ktoś ma wiekowy piec i chce wymienić to jest idealna opcja, aby się dokształcić i kupić coś sensownego. Są fajnie kotły dolnego spalania z 5 klasa emisji spalin, są kotły zagazowujące drewno, co wyciskają z niego ostatnie soki. Po co o tym pisać ? Przecież lepiej robić aferę

  1. Zdecydowanie polecam redaktorowi pogłębić wiedzę w poruszonym temacie. Tysiące interwencyjnych kontroli w polskich kotłowniach udawadnia, że spalane są tylko paliwa stałe (węgiel i drewno). W mojej miejscowości na 150 kontroli dokonanych po telefonie do Straży Miejskiej w kotłowni i palenisku nie odkryto najmniejszych śladów spalania czegokolwiek innego.
    Winna kopceniu jest zła technika spalania węgla i drewna. Proszę poczytać http://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/jak-palic-czysto-weglem/ http://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/dlaczego-piec-kopci/
    i zacząć propagować metodę rozpalania od góry. Większy i szybszy skutek zostanie odniesiony w Trzebnicy, bo przecież na tym autorowi tekstu i nam wszystkim zależy najbardziej.

  2. Dziwie sie, że jeszcze nie płacicie odszkodowań, mając takie podejście do tematu. Gdyby to mój komin, pojawił by się w waszym artykule, wasi prawnicy mieli by co robic. Jak sami wskazujecie, to wina węgla i kotłów, które można legalnie nabyc do tej pory a chcecie by szkalować, właścicieli posesji. Czy to ich wina, że nabyli legalnie kocioł, który kopci jak lokomotywa? Czy to wina właścicieli, że węgiel, który legalnie kupili kopci? Kto ponosi wine, jeśli kupicie w sklepie jajka, od których wasza rodzina zachoruje na salmonelle, kupujący, podający obiad,sprzedawca, czy producent, który nie spełniał standardów czystości. Macie bardzo prosty rok rozumowania, wrecz prostacki i chyba sporo kasy na kontach! Zamiast szkalować nieświadomych ludzi, powinniście wskazywać, propagować sposoby prawidłowego spalania, dostępnego opału na rynku. Mozna to zrobic a efekt będzie natychmiastowy. Polecam zmienic rok rozumowania 😉

  3. Jedna wielka nieprawda w tych śmiesznych komentarzach. Filmów na temat jak prawidłowo rozpalać można znaleźć w sieci całą masę. Wystarczy chcieć!!! Za publikację zdjęcia nic redakcji nie grozi, bo nie narusza prywatności. A spotkanie w sądzie to może raczej dotyczyć właściciela komina, jak przyjedzie kontrola i wykryją w popiele substancje świadczące o paleniu śmieciami. Proszę się nie usprawiedliwiać i wybielać…

  4. Przecież ten dym na zdjęciu na 99% nie pochodzi ze spalania śmieci, tylko najzwyklejszego węgla. Nawet przy stosowaniu palenia od góry, przy rozpalaniu przez 30-40minut będzie leciał z komina taki właśnie ciemny dym. Ale faktycznie, kiedy wkład węglowy rozpali się już do odpowiedniej temperatury, to ilość dymu będzie zauważalnie mniejsza.

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here