Taborety gazowe w gastronomii – tanie i proste w obsłudze

403

W gastronomii dużą część posiłków przygotowywana jest z wykorzystaniem gazu – to najtańsze paliwo, które pozwala na gotowanie zarówno w obiektach, jak i na zewnątrz nich z użyciem gazu z sieci gazowej lub z butli.
Nie tylko kuchenki gazowe – w gastronomii oprócz nich bardzo często stosuje się także urządzenia takie jak taboret gazowy. Wyróżniają się lekkością, mobilnością, są także łatwe w obsłudze i niedrogie, dlatego chętnie wybierane są do różnych obiektów oraz w przypadku gotowania na zewnątrz, na przykład podczas różnych pikników plenerowych.

Konstrukcja taboretu gazowego

Swoją nazwę taboret gazowy wziął od swojego wyglądu – palnik gazowy osadzony jest wtedy na czterech nóżkach. Większość taboretów gazowych używanych w gastronomii wykonana jest ze stali nierdzewnej, która jest trwała, odporna na korodowanie oraz łatwa do utrzymania w higienicznej czystości. Dla jeszcze większej wytrzymałości palnik w taborecie gazowym może być wyposażony w żeliwną ramę. Odpowiednia wytrzymałość materiałów powoduje, że taboret gazowy może być wykorzystywany nawet przy gotowaniu dużej ilości posiłków w ciężkim garnku. Średnio konstrukcja urządzenia tego rodzaju pozwala na obciążenie około 50-100 kilogramów. Najbardziej popularne to taborety gazowe z jednym palnikiem, ale w sprzedaży można znaleźć również modele kilkupalnikowe.

Jak wybrać odpowiedni taboret gazowy?

W sklepach z wyposażeniem gastronomicznym można znaleźć szeroką gamę różnych taboretów wykorzystujących gaz. Jak wybrać najlepszy taboret gazowy? Zaczynamy od wyboru liczby palników. Najczęściej kupowany jest taboret gazowy z jednym palnikiem. Następnie należy także określić wielkość i wytrzymałość urządzenia. Jeśli ma być ono używane do przygotowywania dużej ilości posiłków, na przykład w hotelu, stołówce, firmach cateringowych, należy dobrać model o większych wymiarach i wytrzymałości. Dobry taboret gazowy powinien być również wyposażony w zawór odcinający dopływ gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia, dzięki czemu można uniknąć ryzyka wypływu gazu i wybuchu.

SPONSOROWANE

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here