Idealne śniadanie w hotelu – na co liczą klienci?

198

Bezpłatne śniadanie w formie bufetu jest jedną z tych opcji w hotelu, które są szczególnie ważne z perspektywy klientów. Stajemy się społeczeństwem świadomych konsumentów, którzy wiedzą, czego chcą i ile mogą za to zapłacić. Po nocy w hotelu zazwyczaj mamy zaplanowane liczne atrakcje, a ciężko ich w pełni doświadczać, jeśli poprzedzi je niedobre, wybrakowane śniadanie. Eksperci z Emaks podpowiedzą, jak stworzyć bufet, który zachwyci wszystkich gości.

Zaproponuj zróżnicowane menu

Jest kilka rzeczy gorszych niż obudzenie się głodnym – chociażby przyjście na śniadanie, którym okazuje się jedynie bułka z masłem i szynką. Zadbajmy więc o to, by gość miał do wyboru szeroką gamę produktów i dań, z których część będzie podawana na ciepło. Pamiętajmy też o szczególnych dietach i preferencjach klientów. Przygotujmy zatem opcje dla wegan, wegetarian, osób uczulonych na gluten czy nawet dla małych dzieci – dzięki takiemu zestawieniu nie tylko zyskamy przychylność gości, ale również będzie to świetny sposób na promowanie swojego hotelu.

Korzystaj z produktów sezonowych

Do komponowania śniadaniowego bufetu korzystajmy wyłącznie z najświeższych produktów. Wybierajmy te, które o danej porze roku są łatwo dostępne i najsmaczniejsze. Oprócz oczywistych walorów obniżymy dodatkowo koszty – sezonowe produkty są tańsze w szczególnych okresach i warto z tego korzystać.

Promuj regionalną kuchnię

Dla wielu osób pobyt w hotelu jest przedsmakiem tego, co mogą spotkać w danym miejscu i pierwsze obcowanie z tutejszą kulturą. Kiedy mają możliwość spożywania dań specyficznych dla danego regionu kuchni, na pewno będą chcieli ją wykorzystać i wzbogacić się o nowe doświadczenia. Jeśli lokalna kuchnia opiera się np. na konkretnym warzywie, to możemy wokół niego zbudować część menu.

Daj pole do eksperymentów

W zależności od oferty i tego, jaki rodzaj hotelu prowadzimy, możemy pokusić się o pozostawienie klientów ich własnej inwencji twórczej. Oprócz gotowych dań przygotujmy też osobne składniki, z których każdy będzie mógł skomponować coś, co będzie mu najbardziej smakowało. Do zadań kucharzy będzie wtedy należało jedynie pokrojenie warzyw, przygotowanie sosów czy usmażenie naleśników. Takie rozwiązanie najlepiej sprawdzi się w przypadku hoteli, które często goszczą młodzież lub dzieci – dla nich tworzenie własnych dań może być zabawą i nie będą ograniczone tylko do narzuconych potraw.

Zapewnij nieograniczony dostęp do świeżych owoców

Winogrona, banany, różne owoce cytrusowe, jabłka i inne często spotykane owoce są w porządku, jednak największe wrażenie zrobimy na gościach, jeśli zaproponujemy im coś wyjątkowego. Świetnie sprawdzą się więc wszelkie jagody i owoce egzotyczne, które są w zasadzie coś trudno dostępne (a przede wszystkim drogie). Możemy je również zaserwować w formie soków. Nie decydujmy się na taki krok, jeśli nasz hotel jest silnie ulokowany w tradycji danego regionu – wtedy wybierajmy tylko te owoce, które rzeczywiście można znaleźć w okolicy.

Przygotuj porcje, które będzie można zjeść „w biegu”

Hotel na pewno zyska kilka dodatkowych punktów w wszelakich rankingach, jeśli goście będą się czuli otoczeni opieką w każdej chwili. Stworzenie porcji śniadania na wynos dla każdego, kto wyrazi na to ochotę, nie będzie wcale wielkim kosztem w ogólnym rozrachunku, a da klientom poczucie, że myślimy i dbamy o nich. Mogą być to chociażby zapakowane kanapki i owoce, które łatwo zjeść np. podczas zwiedzania miasta.

Zdrowe śniadanie w hotelu

Większość hoteli oferuje podobne opcje śniadaniowe, jednak nie jest to zbyt dobra wiadomość. Aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów warto już teraz wprowadzić zmiany, dzięki którym nie przyczynimy się do galopującej otyłości wśród społeczeństwa. Warto dodać, że tłuste potrawy mają nie tylko negatywny wpływ na fizjologię, ale również i na samopoczucie. Jeśli więc zaserwujemy naszym gościom jajecznicę, która kąpała się w oleju razem z boczkiem, to możemy być pewni, że nie będą oni czuć się po takim daniu najlepiej, za co zapewne (i słusznie) oskarżą hotel i nie będą chcieli już do takiego miejsca wracać.

Warto więc przygotować chociażby kilka zdrowych opcji dla bufetu śniadaniowego, a to kilka przykładów:

  • surówka z sezonowych warzyw z lekkim winegretem,
  • jogurt z owocami, orzechami i bakaliami,
  • pełnoziarnisty chleb z serem o niskiej zawartości tłuszczu i sezonowymi warzywami,
  • płatki owsiane na mleku roślinnym z dodatkiem daktyli,
  • gofry z musem owocowym.
Źródło: emaks.pl

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here