Sezonowe witaminy

127

Nareszcie nadszedł czas sezonowych warzyw i owoców, na które czekamy cały rok. Jak kształtują się ceny i gdzie najlepiej robić zakupy?

Miesiące letnie to czas, kiedy możemy do woli cieszyć się obecnością na naszych stołach potraw i deserów z sezonowych warzyw i owoców. Produkty dostępne są oczywiście zarówno w supermarketach, warzywniakach, jak i na targach oraz „ulicznych” stanowiskach, w Trzebnicy najczęściej w okolicach deptaku.

Ceny w zależności od czasu, mogą być podobne lub bardzo zróżnicowane. Zdarza się to zazwyczaj zwłaszcza wtedy, kiedy na rynku pojawiają się pierwsze warzywa lub owoce. Wtedy ceny są najbardziej rozbieżne, a później już dość podobne, aby znowu na sam koniec sezonu wzrosnąć.

Ceny

W tej chwili powoli dobiega końca sezon na truskawki. Ceny w różnych miejscach są mniej więcej podobne i zależne od gatunku. Za drobniejsze owoce zapłacimy około 5-6 zł za 1 kg a za większe około 8-9 zł. Wiele osób w tym czasie korzysta ze stoisk sezonowych handlarzy truskawkami, znajdujących się w centrum miasta, przy głównych ulicach. W Trzebnicy najczęściej truskawki możemy kupić w okolicach deptaku. Ze swoimi produktami wystawiają sie na zewnątrz sklepów także właściciele warzywniaków, i tam również mamy spory wybór świeżych owoców i warzyw.
Ostatnio w sprzedaży pojawiły się także czereśnie (około 12 zł/kg), porzeczki (8 zł /kg), maliny (5 zł/ 200g), borówki (ok. 20-40 zł/kg). Dużą popularnością cieszy się także bób (ok. 6-8 zł/kg), coraz tańsze ogórki gruntowe (2-3 zł/kg) czy młode ziemniaki (ok.1 zł/kg).
A jak na zakupy sezonowych owców i warzyw zapatrują się okoliczni mieszkańcy? Wielu Trzebniczan zaopatrując się w sezonowe owoce i warzywa wybiera lokalnych dostawców i wspiera okolicznych handlarzy, bo to u nich możemy znaleźć świeże i tanie produkty z ich własnych upraw.
Zapytaliśmy mieszkańców, gdzie najchętniej kupują sezonowe owoce i warzywa i na co zwracają przy takich zakupach uwagę.
Monika z Trzebnicy: –Często jest tak, że akurat  przechodzę przez deptak i po drodze kupuję truskawki. Wygodnie jest kupować też w lokalnych warzywniakach, bo nie ma zbyt dużych kolejek, można zaoszczędzić trochę czasu i wesprzeć lokalny biznes. A do tego mamy większą pewność, że owoce są świeże.Natalia z Brzykowa: – Latem kupuję najchętniej borówki i nektarynki, jem je bezpośrednio lub robię desery – ciasta albo koktajle. Kupuję je zazwyczaj w warzywniakach. Warzywa natomiast mam w ogrodzie, więc korzystam ze swoich zapasów.

Aleksandra z Trzebnicy: – Często robię tego typu zakupy na trzebnickim deptaku. Ale zdarza mi się też kupować warzywa i owoce w warzywniaku czy markecie, w zależności od tego, gdzie idę i czy produkty wyglądają na świeże. Zwracam też uwagę na cenę. Najczęściej z sezonowych owoców robię ciasta, a z warzyw obiady. Kupuję właściwie wszystko, co się pojawia, zwłaszcza dlatego, że moja dieta jest oparta szczególnie na owocach i warzywach.

Jan z Trzebnicy: –Trzeba korzystać z sezonowych warzyw. Przed chwilą tutaj na targu kupiliśmy młode ziemniaki z gospodarstwa od państwa, którzy je sprzedawali. Bardzo tanio, bo 1,20 zł za kg i ładne, świeże. Trzeba wspierać naszych lokalnych gospodarzy.

1 KOMENTARZ

Odpowiedz na „PatiaAnuluj

Please enter your comment!
Please enter your name here