Garnki do zadań specjalnych

65

Kiedy już mamy swoją wymarzoną kuchnię chcemy, by wszystko było w niej idealnie dopasowane i funkcjonalne. Nieważne, czy mamy na wyposażeniu kuchenkę gazową, elektryczną czy może najpopularniejszą obecnie kuchnię indukcyjną. Chcemy cieszyć się wszystkimi możliwościami jakie nam ona daje. Do tego, by maksymalnie wydajnie wykorzystać to, co mamy pod ręka i wyczarować każde danie, jakie nam przyjdzie na myśl warto zainwestować w naczynia i garnki dedykowane przygotowaniu konkretnych dań lub obróbce cieplnej konkretnych produktów. Takim „specjalnym” garnkiem jest na przykład garnek do makaronu.

Prawdziwy makaron

Na początku była mąka i woda. I to właściwie cały skład dobrego makaronu. W Polsce nieco bardziej popularny jest makaron z dodatkiem jaj, szczególnie lubiany w rosole czy pomidorówce. Można go uformować w nieskończenie wiele kształtów dedykowanych określonym sosom, a mnogość potraw, jakie się z niego przygotowuje przyprawia o zawrót głowy. Makaron występuje niemal na całym globie i chyba każda kultura ma swoje tradycyjne danie oparte na makaronie. W Polsce to zdecydowanie rosół z makaronem i kluski z serem. Ulubiony składnik dań studenckich, wybawienie młodych mam, idealny także na rodzinny obiad, czy romantyczną kolację we dwoje na wzór sceny z pewnej kreskówki o dwóch psiakach.

Najstarszy makaron odkryto w Chinach. Okazało się, że miał cztery tysiące lat i było to najstarsze jedzenie odkryte na ziemi. Ciekawe, czy nadal nadawał się do konsumpcji?

Garnek do makaronu

Nie oszukujmy się. Ugotowanie idealnego makaronu nie jest prostym zadaniem, szczególnie jeśli chcemy zaserwować spaghetti. Długie nitki niemal nigdy nie mieszczą się w garnku, a jeśli weźmiemy taki o większej pojemności to zużywamy niemożliwą ilość wody, która dodatkowo zbyt długo się gotuje. Należy wiedzieć, że makaron wrzuca się do już gotującej się wody, okraszając ją całkiem dużą garścią soli. Nie dodaje się natomiast oleju – prawdziwi Włosi na ten sposób dostają palpitacji serca. Makaron sam w sobie się nie sklei, o ile jest dobrze ugotowany. Rozwiązaniem problemu z długim makaronem wcale nie musi być łamanie spaghetti na pól by zmieściło się w naczyniu. Cała przyjemność w jedzeniu nitek makaronu polega na wciąganiu ich w całości z przyjemnym mlaśnięciem na końcu, nawet jeśli później trzeba umyć wszystko dookoła. Odpowiedzią na problem z makaronem jest zakupienie specjalnego garnka. Takie naczynia mają odpowiednią wysokość, a w zestawie często znajduje się również sitko. Wkładamy jedno naczynie w drugie i gotujemy makaron. Nie ma problemu z odcedzaniem, ponieważ wyjmujemy sitko, potrząsamy i makaron jest gotowy do jedzenia. Co prawda taki garnek jeszcze nie powie nam, kiedy makaron jest idealnie al dente i to musimy sprawdzić sami, ale ile radości i przyjemności to przynosi.

Fizyka garnka

Teraz pewnie zastanawiasz się po cóż specjalny garnek, skoro najlepiej jest gotować w takim, który ma dużą powierzchnię styku z palnikiem. Z jednej strony wydaje się mieć to sens, ale garnek wyższy, ale o mniejszej średnicy zużyje mniej energii, by osiągnąć właściwą temperaturę. Gotowanie makaronu to sztuka, którą niestety nie każdy jest w stanie opanować w 100%. Pomocne przydają się umieszczone na opakowaniu wskazówki producenta, ale i te nie zawsze są nam w stanie zagwarantować, że makaron po ugotowaniu będzie taki, jaki być powinien. Sztuka polega w tym wypadku na tym, by makaron dodawać do gotującej się wody partiami, tak by nie zakłócić samego wrzenia. Czas gotowania natomiast liczymy od momentu kiedy woda zaczyna ponownie bulgotać.

Spokojnie, taki garnek nie jest przystosowany wyłącznie do makaronu. Świetnie sprawdzi się do gotowania szparagów, na które właśnie przyszła pora!

Do omawianych zadań specjalnych na pewno sprawdzi się garnek marki Philipiak: http://www.philipiaknaczynia.pl/produkty,3,42

SPONSOROWANE

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here