Przygotuj pączki w domu. Przepis

348

Poniżej przedstawiamy przepis według receptury od samego Adama Kosowskiego, właściciela obornickiej cukierni Beza.

Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 – 150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 5 – 6 łyżek oleju lub 100 g masła
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 ml spirytusu
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • konfitura do nadziania

    Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżowym rozczynem. Dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać jeszcze kilka minut – aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Po wygnieceniu uformować w kulę i przełożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

    Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i przez chwilę wyrabiać. Formować ręcznie, odrywając kawałki ciasta ważące ok. 50 g. W zależności od pomysłu – nadziać pączek łyżką dżemu lub konfitury, zwracając uwagę, by ciasto było dokładnie sklejone, a dżem nie wypłynął podczas smażenia. Pączki znów przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 – 25 minut). Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Po wyjęciu, osączyć na papierowym ręczniczku i udekorować posypką lub lukrem.

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here