EKOPORADNIK: Olej kokosowy

213
Olej kokosowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej

Właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy pobudza przemianę materii i podnosi odporność organizmu. Jest chętnie stosowany przez osoby odchudzające się, bo jest to jedyny rodzaj tłuszczu, który nie przyczynia się do otyłości,przeciwdziała odkładaniu się tkanki tłuszczowej i wspomaga redukcję wagi.

Silne antybakteryjne i antygrzybiczne właściwości tego oleju pozwalają z powodzeniem stosować go zewnętrznie, aby zwalczać różnego rodzaju wysypki i egzemy, a także przyspieszać leczenie skaleczeń i otarć naskórka. Ze względu na obecność wapnia wspiera rozwój kości.

Znane jest zastosowanie olejku kokosowego w kosmetyce.  Chroni nasza skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Zmniejsza suchość skóry, pomaga pozbyć się łupieżu. . Poleca się też stosowanie olejku, aby poprawić stan skóry głowy po zaawansowanych zabiegach fryzjerskich. Nałożony na włosy na około 2 godziny przed myciem pozwoli cieszyć się miękką i lśniącą czupryną, dodatkowo trwale poprawi kondycję naszych włosów. Olej kokosowy doskonale wygładzi końcówki i zapobiegnie ich rozdwajaniu. Można go również nałożyć na paznokcie i skórki wokół. Dzięki temu płytka będzie twardsza i mocniejsza, a także gładsza i lśniąca. Olej z kokosa nada się też jako alternatywa płynu do demakijażu.

Z powodzeniem można go stosować do pielęgnacji skóry twarzy oraz całego ciała, ponieważ nie tylko nawilża naskórek, ale również skutecznie wspomaga jego regenerację.

Więcej na następnej stronie…

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here