Olej palmowy – dobry czy zły

161
ekotarg.pl

Surowy olej palmowy (nie poddany rafinacji) jest produktem właściwym do sporządzania potraw w wysokiej temperaturze. Jest to tłuszcz roślinny zawierający znaczną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które są zdecydowanie bardziej stabilne w wysokiej temperaturze (podobnie modny olej kokosowy czy smalec). Właśnie te nasycone kwasy tłuszczowe wzbudzają kontrowersje. Warto limitować ich podaż w codziennej diecie, ponieważ są hipercholesterolemiczne. Jednak zarzut ten możemy przełożyć również, na bardzo popularny i ceniony przez wielu konsumentów, olej kokosowy.

Dlaczego zatem boimy się tylko palmowego….?

Problem pojawia się w sytuacji, gdy olej palmowy zostaje poddany procesowi rafinacji, czyli oczyszczaniu, a co za tym idzie, utwardzaniu. Problem i to dosyć istotny, ponieważ rafinowany olej palmowy traci większość witamin i zmienia się w produkt o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych (49%).

Tłuszcze nasycone – głównie pochodzenia zwierzęcego, występujące również w utwardzanych margarynach, olejach. Są niezdrowe, przyczyniają się do otyłości, podwyższenia poziomu złego cholesterolu we krwi, ryzyka wystąpienia chorób serca, raka jelita, raka piersi oraz miażdżycy.W południowo-wschodniej Azji i tropikalnych lasach Afryki olej palmowy jest stałym produktem używanym w  kuchni. Nie ma się czemu dziwić, w końcu tam właśnie można pozyskiwać go na bieżąco i używać jeszcze przed obróbką termiczną. Jednak na potrzeby handlowe musi być rafinowany, gdyż jest to olej niestabilny. I tak, rafinowany, niezdrowy olej palmowy trafia najpierw na półki sklepowe, a w konsekwencji do naszego organizmu, ponieważ, poza kosmetykami, znajduje się w większości na co dzień spożywanych produktów spożywczych.

Olej palmowy to produkt tani i wygodny do stosowania w procesach przetwórczych, dlatego tak powszechny. Rozważając stosowanie go warto jednak również poza dietetycznie pochylić się nad kosztem humanitarnym i ekologicznym jego produkcji…

opr.red

Katarzyna Gediga

Doradztwo żywieniowe i dietetyka

Centrum Zdrowia „Emvit”

tel. 609 320 661

http://www.emvit.pl/pl/

http://www.emvit.pl/pl/

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here