EKOPORADNIK – Czy olej palmowy zabije lasy deszczowe?

609
Słoń indyjski, tygrys, nosorożec sumatrzański oraz orangutany to główne gatunki, które giną przez wycinkę lasów deszczowych w Malezji i Indonezji.

Olej palmowy to stały olej roślinny otrzymywany z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego. Surowy w temperaturze pokojowej ma kolor żółtobrązowy, po rafinacji jest twardą, białą lub żółtawą masą. Wykorzystuje się go do produkcji margaryny, mydła, kosmetyków, świec i smarów. Globalny popyt na olej palmowy wzrasta i będzie wzrastał.  Niestety, jego popularność nie ogranicza się tylko do żywności. Na masową skalę wykorzystuje się go także do produkcji kosmetyków i biopaliw.

Głównymi producentami oleju palmowego są Indonezja i Malezja. Palmy olejowe uprawiane są na wielkich, przemysłowych plantacjach, często powstałych po świeżo wyczyszczonych, czyli najpierw spalonych, a następnie wykarczowanych obszarach lasów deszczowych, a także cennych przyrodniczo torfowiskach.

Więcej na następnej stronie…

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here