Soczewica kontra ciecierzyca

10172

20151013 Zakochanewzupach Soczewica kontra ciecierzyca

Rozgrzewająca soczewica

Jesienny wieczór. Wiatr hula w najlepsze, złote i brązowe liście wirują jak oszalałe. Ale to wszystko za oknem – ciepły i bezpieczny dom nastraja nas optymizmem i zapachem aromatycznej herbaty. Jednak, kiedy chcemy naprawdę konkretnie się rozgrzać, warto zajrzeć do kuchni, otworzyć szufladę z przepisami i przygotować pyszną zupę. W chłodne dni na myśl przychodzą wszelkie kremy – z dyni, cukinii lub brokułów – niemniej tym razem zajrzymy do kuchni arabskiej, skąd pochodzi zupa z czerwonej soczewicy. Pikantna, pożywna i niezwykle bogata w wartości odżywcze. Ostrego smaku nadaje jej kompozycja ostrych przypraw – pieprzu Cayenne, kardamonu i curry.

Pierogi z soczewicą – pełnowartościowe białko

Pierogi ruskie? Z grzybami? Z kapustą? Jeśli lubimy to tradycyjne polskie danie, a mamy ochotę na coś nowego, warto wyciągnąć soczewicę z kuchennej szafki – sprawdzi się doskonale jako podstawa farszu. Co więcej, w ten sposób jednym posiłkiem dostarczymy naszemu organizmowi wystarczającej ilości białka, które (za sprawą ciasta na pierogi) będzie zawierało również aminokwasy pełnowartościowe. Jest to zatem idealne danie dla wegetarian, ale także dla wszystkich łasuchów.

Nie tylko hummus

Arabskie korzenie ciecierzycy pozwoliły jej zadomowić się w wielu potrawach kuchni tego regionu – jest na przykład głównym składnikiem słynnej pasty hummus. Niemniej, na chłodne jesienne dni polecamy gorącą zupę z ciecierzycy. Można dodać do niej pomidory, tworząc tym samym pyszną kompozycję bogatą w potas. Należy pamiętać, że o ile soczewica czerwona nie posiada łupinki, dzięki czemu bardzo szybko nadaje się do jedzenia, o tyle ciecierzyca wymaga około 12 godzin wcześniejszego namaczania w wodzie.

Ciecierzyca i soczewica to idealne rośliny na chłodne dni. Nie tylko zawierają mnóstwo niezbędnych wartości odżywczych, ale również dania z nich zrobione poprawiają nastrój (za sprawą kwasu foliowego) i porządnie rozgrzewają.

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here