Soczewica kontra ciecierzyca

10150

Zarówno soczewica, jak i ciecierzyca pochodzą z basenu Morza Śródziemnego. Ich długa tradycja upraw – sięgająca niemal 10 000 lat – wpisała je na stałe do kanonu kuchni tego regionu, szczególnie Turcji i krajów arabskich. Stąd też należy czerpać inspiracje na przepisy zawierające te wysokobiałkowe rośliny.

Soczewica i ciecierzyca zamiast mięsa

Jeżeli stosujemy dietę wegańską czy też po prostu nie mamy ochoty na mięso, możemy je zastąpić soczewicą lub ciecierzycą. Obie rośliny są bardzo bogate w białko. Należy jednak pamiętać, że są to aminokwasy niepełnowartościowe, dlatego koniecznym jest uzupełnianie ich niedoboru poprzez łączenie ich z innymi warzywami czy produktami, co może być fantastyczną okazją do wprowadzenia jeszcze większej kreatywności do naszych przepisów.

Obie bohaterki są jednak doskonałym źródłem witamin – szczególnie z grupy B, a także kwasu foliowego, który w istotny sposób wpływa na układ nerwowy i pokarmowy, a ponadto w ogromnym stopniu przyczynia się do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego nie powinno go zabraknąć w diecie każdej przyszłej mamy. W ciecierzycy i soczewicy znajdują się też minerały – wapń, fosfor, potas czy żelazo.

Więcej na następnej stronie…

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here