Wielka bitwa chłodników, czyli chłodniki owocowe kontra warzywne

535

Hiszpańskie gazpacho, bałkański tarator, czy też popularny w Polsce chłodnik litewski – to tylko kilka zup na zimno, które doskonale sprawdzą się w roli wakacyjnego obiadu. Przepis na chłodnik zawsze opiera się na świeżych warzywach lub owocach, dzięki czemu zupy te bogate są w witaminy i składniki mineralne. W zależności od tego, który wariant wybierzemy, sprawimy swojemu organizmowi nie tylko zimne orzeźwienie, ale i solidną porcję niezbędnych wartości odżywczych.

Chłodnik warzywny – kolorowy obiad na zimno

Przważnie przygotowuje się je w oparciu o bulion lub zakwas buraczany. W zależności od tego, którą bazę wybierzemy, możemy podać naszemu organizmowi wartościowe składniki, ale także – pomóc w zdrowym oczyszczaniu go. Lista popularnych składników chłodników warzywnych jest naprawdę długa. Przykładowe produkty, które możemy użyć, to:

  • botwina – chyba najbardziej popularne warzywo, jeżeli mówimy o przygotowywaniu chłodników. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i C oraz kwas foliowy,

  • pomidory – chronią przed wolnymi rodnikami, ponieważ zawierają wysoką dawkę antyutleniaczy,

  • szparagi – sezonowe warzywo o wyjątkowej, kremowej konsystencji. Zawiera witaminy A i C oraz kwas foliowy.

Chłodniki warzywne sprawdzą się, jeżeli wyznajemy zasadę mówiącą, że obiad nie może być słodki. Jeżeli do zupy dodamy jajka, rybę lub odrobinę twarożku, to z pewnością zasmakuje ona nawet „mięsożernym” mężczyznom.

Więcej na następnej stronie…

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here