Kuchnia wg „Pięciu Przemian”: Zupa pomidorowa z ryżem i lubczykiem.

1476

Zupa pomidorowa z ryżem i lubczykiem wg. „Pięciu Przemian” – przepis:

Składniki na porcję dla 3-4 osób:

Przemiana ognia: 2 litry wrzącej wody, 2-3 listki laurowe, 1 łyżeczka suszonego majeranku i/lub tymianku (do smaku), 2-3 liście świeżego lubczyku.

Przemiana Ziemi: łyżeczka masła, pół łyżeczki suszonej papryki (w proszku), 1 marchewka, 1 łyżeczka cukru

Przemiana Metalu: 1/3 selera, po jednej sztuce: cebula, mały por, pietruszka, ząbek czosnku. Do tego ziele angielskie, szczypta czarnego pieprzu, rozmaryn, bazylia, oregano i do smaku szczypta ostrej papryki w proszku.

Przemiana Wody – 1 łyżeczka soli (jak zawsze polecam niskosodową, lub himalajską).

Przemiana Drzewa – 4 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego

Do gotowania ryżu:

Ogień – 2 szklanki wrzątku

Ziemia – 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Metal – 1 szklanka ryżu

Woda – sól.

Drzewo – szczypta estragonu.

Wszystkie warzywa obieramy o kroimy w kostkę lub w plasterki. Pamiętamy, aby nie zmieszać ich w trakcie przygotowywania.

Do garnka z wrzącą wodą dodajemy wszystkie składniki w kolejności ich występowania na liście składników. Po 2-3 minutach, wrzenia wywaru, dodajemy do smaku sól i na koniec przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby zagotowały się dobrze warzywa i aby wywar nabrał aromatu z dodanych przypraw.

W czasie, gdy zupa nam się już gotuje – możemy przygotować przedostatni składnik – ryż. Gotujemy go na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając by się nie przypalił. Po odcedzeniu, dodajemy do zupy tuż przed serwowaniem. Po rozlaniu zupy do miseczek, posypujemy danie świeżym liściem lubczyku. SMACZNEGO!

TSO

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here