Kuchnia „Pięciu Przemian”

98

Teoria Pięciu Przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jednym z najważniejszych systemów opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie jaki stanowi człowiek.

Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu, zmianach następujących cyklicznie i ich wzajemnym przenikaniu się jak np.: następowanie po sobie kolejnych pór roku- wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal i Woda.

Pięć Przemian opisuje także pory dnia, fazy życia, narządy człowieka, emocje, smaki, kolory, a przede wszystkim produkty spożywcze.

Gotowanie wg Pięciu Przemian.

 Każdy z nas składa się z innych proporcji 5 żywiołów, z czego zazwyczaj jeden jest dominujący.

Gotując wg Pięciu Przemian staramy się dążyć do zrównoważenia energetycznego potraw, co ma zapewnić równowagę ducha i ciała.

Ponadto Posiłki przygotowane wg Pięciu Przemian są łatwiej strawne – umożliwiając lepsze przyswojenie wszystkich składników pokarmowych, dzięki czemu wszystkie narządy są lepiej odżywione, a przede wszystkim są smaczniejsze.

Zapraszam dziś, na początek, do spróbowania przygotowania prostej potrawy – sałatki z kapusty pekińskiej z żurawiną i orzechami włoskimi. Wszystkie podane poniżej składniki należy wymieszać, dodając w odpowiedniej (Pięć Przemian!) kolejności. Z podanej ilości składników, przygotujemy potrawę dla dwóch osób.

 

O-Przemiana Ognia – gorzki smak

Z – Przemiana Ziemi – słodki smak

M – Przemiana Metalu – ostry smak

W – Przemiana Wody – słony smak

D – Przemiana Drzewa – kwaśny smak

Przepis.

Sałatka według kuchni „pięciu przemian” z kapusty pekińskiej z żurawiną i orzechami włoskimi.99

po 1/2 szklanki orzechów włoskich, nasion słonecznika, żurawiny
1 duża łyżka majonezu
poszatkowana połowa kapusty pekińskiej
sól (najlepiej himalajska, lub niskosodowa)
Mieszamy garść orzechów włoskich (O) z łyżką majonezu i jednocześnie garść pestek słonecznika (Z), dodajemy poszatkowaną połowę główki średniej wielkości kapusty pekińskiej (M), na koniec dodajemy do smaku szczyptę soli (W), na końcu dodajemy garść żurawiny (oczywiście niesiarkowanej!) (D). SMACZNEGO!
TSO

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here