Ekstrakt drożdżowy

4568

Czy jest szkodliwy, czy nie to kwestia szeroko dyskutowana na forach internetowych, Jego szkodliwości nie potwierdzają żadne badania. Jest  dopuszczony do stosowania w przemyśle spożywczym przez Unię Europejską. Każdy z nas ma prawo decydować, czy kupić produkt zawierający tę substancję, czy nie. Można zastąpić ekstrakt drożdżowy mieszankami ziół, należy jednak pamiętać, że w takim przypadku potrawa nie będzie miała takiego smaku jak ta, która ekstrakt zawiera.

Jakie jest zdanie dietetyków? Na tak postawione pytanie odpowiedziała Katarzyna Gediga, dietetyczka z Trzebnicy: -Ekstrakt drożdżowy jest nie jest szkodliwy dla zdrowia człowieka i jako dobre źródło wolnego kwasu glutaminowego wzmacnia smak żywności, do której jest dodawany. Nie jest to czysty związek, stąd działanie aromatyzujące jest słabsze niż uzyskiwanego chemicznie glutaminianu sodu. Pytanie brzmi: dlaczego nie wystarczy nam naturalny smak potrawy, po którą sięgamy? Zastanówmy się gdzie znajdziemy omawiany dodatek do żywności. Ekstrakt dodawany jest najczęściej do żywności mocno przetworzonej, która nie powinna w naszej diecie dominować. Namawiam do odkrywania ziół, naturalnych przypraw, które wydobywają smak potraw i nierzadko mają działanie prozdrowotne.

Jak w każdej innej sprawie, używając ekstraktu drożdżowego zalecany jest umiar, bo substancja ta stosowana zgodnie z zaleceniami nie powinna szkodzić.

Ekstrakt drożdżowy stosowany jest też w przemyśle kosmetycznym. Najczęściej używa się tam hydrolizowanego wyciągu z drożdży piwnych, które zawierają: białko, węglowodany i sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Substancja ta ma działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające. Stosowana jest także w preparatach myjących. Używana w kosmetykach do włosów – zmniejsza ich elektryzowanie się. Ze względu na swoje właściwości bakteriostatyczne zawierają ją także kosmetyki do cery tłustej i trądzikowej.

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here