Ekstrakt drożdżowy

4623

Ekstrakt drożdżowy jest powszechnie stosowany jako substancja aromatyzująca i wzmacniająca smak produktów spożywczych. Kodeks Chemii Żywności definiuje go jako produkt składający się z rozpuszczalnych w wodzie składników komórek drożdżowych, przede wszystkim aminokwasów, peptydów, węglowodanów i soli. Jest bogaty w azot, witaminy i inne składniki. Występuje w postaci żółtego przechodzącego w jasny brąz proszku lub brunatnej pasty. Ma charakterystyczny, lekko słony i jednocześnie lekko kwaśny smak. Jego zapach zbliżony jest do aromatu pieczonego mięsa. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako składnik nadający smak i aromat potrawom mięsnym, wyrobom garmażeryjnym oraz przyprawom.

Wielu producentów żywności woli używać ekstraktu drożdżowego zamiast glutaminianu sodu, bo nie wymaga on oznakowania symbolem „E”. Obie te substancje mają podobne właściwości, nie są jednak identyczne.

Więcej na następnej stronie…

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here