Szkodliwy, czy nie glutaminian sodu

63
Glutaminian sodu jest składnikiem produktów typu "instant".

Od setek lat w kuchni Dalekiego Wschodu wykorzystywano wodorost o nazwie listownica japońska (inaczej kombu) jako składnik wielu potraw. W 1908 roku profesor Kikunae Ikeda wyizolował z niej kwas glutaminowy, związek chemiczny będący źródłem niepowtarzalnego smaku. Niedługo po tym odkryciu rozpoczęto produkcję przyprawy znanej na Wschodzie jako „istota smaku”.

Glutaminian sodu określany symbolem E 621 jest składnikiem wielu potraw. Jego zadaniem jest wzmocnienie smaku produktu. Kiedyś był otrzymywany z białek, obecnie pozyskiwany jest na drodze fermentacji bakteryjnej. Zawiera kilka razy mniej sodu niż sól kuchenna. Nadaje potrawom charakterystyczny grzybopodobny smak zwany „umami”. Substancja ta wydobywa smak z produktu czyniąc go bardziej wyrazistym.

Naturalnie glutaminian sodu występuje w mięsie, rybach, produktach zbożowych i warzywach. Organizm ludzki też wytwarza sobie pewne jego ilości: potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania jelit, a w układzie pokarmowym pełni rolę neuroprzekaźnika. Jest też składnikiem mleka kobiecego.

Najwięcej glutaminianu sodu jest w produktach sproszkowanych i mieszankach przyprawowych. Zawierają go potrawy typu „instant” (gorące kubki, chińskie zupki), dania w słoikach i puszkach, także mieszanki przyprawowe. Unia Europejska dopuszcza stosowanie E 621, nakazuje jednakże umieszczać na opakowaniu informację o jego zawartości.

Więcej informacji na następnej stronie…

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here