Dzień po grecku, czyli ser feta w kuchni

300

Kuchnia grecka, czyli ser feta w kuchni

Kuchnia grecka łączy w sobie charakterystyczne składniki kulinarnych tradycji bałkańskich i kuchni śródziemnomorskiej – na myśl przychodzą greckie wina, najlepsza oliwa z oliwek, kostki sera feta, chlebek pita, gorący gyros z tzatzikami, gęsta i sycąca fasolada…Wspomniany ser feta spełnia się jako fundament wielu potraw z kuchni greckiej. Jakie dania z serem feta mogą podbić Twoje podniebienie?

Zupy na ciepło i chłodniki z greckim serem feta

Ser feta pasuje do gęstych zup kremowych z warzyw. Kawałeczki sera feta będą przepyszną dekoracją kremu z brokułów z czosnkiem i cebulką, ale sprawdzą się również jako dodatek do gazpacho z Hiszpanii, chłodnika jogurtowo-śmietanowego z koperkiem i szczypiorkiem czy zupy dyniowej z dodatkiem mleka kokosowego (sprawdź ten pyszny przepis na zupę z dyni). Ser feta może stać się wybornym składnikiem kremu ze szpinaku, który podajemy z grzaneczkami czosnkowo-ziołowymi. Jego zastosowanie na polu gorących zup i orzeźwiających chłodników jest uniwersalne i zależy tylko od Twojej inwencji kulinarnej.

Ser feta w lekkich sałatkach – na obiad czy do grilla

Pełnowartościowa i jednocześnie lekka sałatka z serem feta może być wyborem na śniadanie lub przystawką do dania z mięsem na obiad. Ser feta komponuje się z pomidorkami koktajlowymi, papryką (a także chili), plasterkami świeżego ogórka, słonymi oliwkami, rukolą, a także – z sałatą rzymską lub lodową. Może zastąpić twarożek w sałatce z tuńczykiem lub makrelą, ogórkiem kiszonym i cebulką. Przy przyprawianiu sałatek z serem feta należy pamiętać, że sam ser jest już słony, a sałatka powinna się „przegryźć”, dlatego nie dodawajmy do niej za dużo soli ani słonych przypraw.

Nadziany ser feta, czyli szaszłyki po grecku

Szaszłyki z piekarnika są smacznym daniem na kolację dla rodziny i znajomych, ale szaszłyki grillowane mają o wiele lepsze walory smakowe – zwłaszcza jeżeli podajemy je z pieczoną karkówką, dobrze doprawioną papryką i ziołami, czy chrupiącymi kiełbaskami z keczupem i ostrą musztardą. Na szaszłyk nabijamy kosteczki sera feta, pomidorki koktajlowe, kawałki papryki, oliwki; możemy również dodać ziemniaki, plastry cukinii, całość skropić sokiem z cytryny i podać z czosnkowym dipem.

Ser feta odnajdzie się w różnych zastosowaniach kulinarnych: od lekkostrawnych sałatek, kremowych zup i chłodników na upalne dni po sycące i chrupkie szaszłyki prosto z grilla. Słony i delikatny, podkreśla posmak pozostałych składników, komponując się najlepiej z potrawami na słono – ale możesz poeksperymentować z serem feta i owocami lata, tworząc smaczne i zdrowe desery!

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here