Zielony listek eko

1364

Wyprodukowanie żywności ekologicznej wymaga większych kosztów i nakładu pracy. Produkt faktycznie ekologiczny posiada certyfikat oraz oznakowanie w postaci „zielonego listka eko”. Prawo do takiego symbolu otrzymuje żywność wytworzona przy ścisłym przestrzeganiu zasad dotyczących produkcji ekologicznej. Ponadto na etykiecie lub opakowaniu towaru musi się znaleźć:

– nazwa i numer jednostki upoważnionej do wydania certyfikatu;

– nazwa i adres producenta;

– nazwa własna produktu;

– znak identyfikacyjny partii wyprodukowanego towaru.

 

Wyprodukowanie żywności ekologicznej wymaga większych kosztów i nakładu pracy.
Wyprodukowanie żywności ekologicznej wymaga większych kosztów i nakładu pracy.

W okolicy „zielonego listka” może się również znaleźć napis: „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”. Tylko takie oznakowanie towaru gwarantuje jego rzeczywiście naturalne pochodzenie. Brak symbolu na produkcie jest sygnałem, że nie posiada on certyfikatu, a więc kupując go klient nie może mieć pewności, że nabyty towar jest pełnowartościowy.

Jednostki upoważnione decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofana certyfikatów w Polsce:

1. EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o. (PL-EKO-01);

2. PNG Sp. z o.o. (PL-EKO-02);

3. COBICO Sp. z o.o. (PL-EKO-03);

4. BIOEKSPERT Sp. z o.o. (PL-EKO-04);

5. BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o. (PL-EKO-05);

6. Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A. (PL-EKO-06);

7. AGRO BIO TEST Sp. z o.o. (PL-EKO-07);

8. TUV Rheinland Polska Sp. z o.o. (PL-EKO-08);

9. Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. (PL-EKO-09);

10. SGS Polska Sp. z o.o. (PL-EKO-10).

Nie dajmy się oszukać, nie przepłacajmy niepotrzebnie, a jeśli chcemy kupować prawdziwe ekologiczne produkty, to wybierajmy tylko te, które posiadają certyfikaty.

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here