Blended whisky – doskonały wybór na początek

228

Początkowo stosowana jako lek – whisky szybko znalazła uznanie wśród miłośników mocnych alkoholi. Z czasem, ze względu na wysokie walory smakowe trunku (a także dzięki szczęśliwej dla Szkotów i Irlandczyków pladze filoksery, która poważnie ograniczyła produkcję ulubionego wówczas trunku elit – czyli brandy), stała się jednym z najbardziej eleganckich i cenionych alkoholi świata. Takie stanowisko utrzymuje się do dnia dzisiejszego.

Jak powstaje whisky

Proces produkcji whisky jest wieloetapowy, na każdym z nich występują nieraz znaczące różnice między: regionami geograficznymi – szkocka (na przykład whisky Ballantines) produkowana jest ze słodu jęczmiennego oraz innych zbóż, nieraz z wykorzystaniem dymu torfowego, podlega dwukrotnej destylacji i dojrzewa minimum 3 lata, irlandzka whiskey od szkockiej różni się zastosowaniem potrójnej destylacji, a ich amerykański odpowiednik – Bourbon – swój charakterystyczny, lekko słodki smak zawdzięcza oparciu produkcji na kukurydzy.

Rodzaje whisky

Innym kryterium podziału jest rodzaj trunku – mamy tutaj zarówno single barrel whisky (pochodzącą z jednej beczki, najszlachetniejszą odmianę tego trunku), single malt (czyli trunek komponowany wyłącznie z destylatów jęczmiennych) oraz najpopularniejszą blended whisky, czyli połączenie różnych odmian Single Malt oraz co najmniej jednej zbożowej. W gotowej whisky typu blended znajduje się zazwyczaj około 30% Single Malt, ale w najszlachetniejszych jej udział jest znacznie wyższy.

Blended whisky – czy warto?

Blended whisky to ponad 90% udziału w rynku sprzedaży szkockiej whisky – jednak uznawanie jej za jedną i homogeniczną odmianę byłoby poważnym błędem. Bardzo dużo zależy tu bowiem nie tylko od procentowego udziału destylatów jęczmiennych, ale i od czasu dojrzewania trunku (dla najdroższych odmian może to być kilkadziesiąt lat) oraz kunsztu master blendera – mistrza kupażowania, który odpowiada za charakter i bukiet powstałej mieszanki.

A jest on zazwyczaj bogaty – ale znacznie łagodniejszy od tego, który możemy znaleźć w single maltach, dzięki czemu jest znacznie łatwiejszy w odbiorze przez początkujących – a jednocześnie lepiej odnajduje się we wszelkiego rodzaju drinkach (tym bardziej, że dzięki niższej na ogół cenie łatwiej jest odnaleźć go w takiej roli). Wszystko to sprawia, że dobrej jakości blended whisky stanowi idealne rozwiązanie dla początkujących, zwłaszcza tych, którzy chcieliby cieszyć się wysokiej jakości trunkiem bez większych wyzwań dla kubków zmakowych.

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here