Rodzaje wina

544

Wino coraz częściej gości na stole Polaków, stopniowo wypierając mocniejsze trunki. Wciąż jednak brakuje nam doświadczenia w jego wyborze – najczęściej kierujemy się ceną (przy czym istnieje w naszej świadomości zależność „im droższe, tym lepsze”), niejednokrotnie słyszymy także powtarzane bez weryfikacji stereotypy (w rodzaju „jeżeli nie jest francuskie, nie może być dobre”). Używamy także określenia „wina owocowe” dla trunków, które powstały z owoców innych niż winogrona. I choć Komisja Europejska przyzwoliła na używanie terminu „wino” w odniesieniu do alkoholowych trunków wytwarzanych z różnych owoców, to jednak prawdziwe wino to takie, które pozyskuje się z winogron.

Dla początkującego miłośnika wina niezbędne będą podstawowe informacje, przybliżające i pozwalające usystematyzować bogactwo odmian i gatunków.

Najczęściej wymieniany podział obejmuje takie rodzaje wina jak:

1) Wino czerwone, które produkowane jest z ciemnych winogron. Podczas procesu produkcji, zgniata się grono wraz ze skórką i to właśnie ona sprawia, że trunek ma charakterystyczną barwę – wiśniową, rubinową, purpurową lub ceglastą.

2) Wino białe, produkowane z moszczu winogron jasnych oraz ciemnych. Barwa wina zależna jest od tego, jak długo w kadzi znajdowały się bogate w garbniki skórki winogron. Kolor wina białego może przechodzić od przezroczystego, poprzez słomkowy i niemalże herbaciany, aż do koloru zielonkawego, który oznacza zazwyczaj, że wino jest jeszcze niedojrzałe.

Więcej na następnej stronie…

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here