Czym się różni wanilia od waniliny?

1289

Cukier waniliowy przez pokolenia był dodawany do domowych ciast. Od pewnego czasu, bardzo trudno jest kupić cukier waniliowy, bo niemal całkiem wyparł go cukier waniLINOwy. Jak podaje Wikipedia jest to „przyprawa stosowana w cukiernictwie jako tańszy zamiennik cukru waniliowego. Uzyskiwana jest w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub z etylowaniliną. Ma kolor biały lub lekko kremowy. Dodatki do cukru dają charakterystyczny aromat i smak przyprawie”. Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. Co istotne, możemy się zastanawiać dlaczego po „domowym cieście” na skórze pojawiają się uczulenia, przecież pieczemy ze sprawdzonych składników? Otóż u osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Taką wrażliwość bardzo często przejawiają dzieci.

Na portalach kulinarnych pojawiły się informacje, że wanilina może być pozyskiwana z… kału bydła domowego. Jak się jednak okazuje, wanilina pozyskiwana jest wyłącznie syntetycznie.

Jeśli zatem chcemy używać naturalnego cukru waniliowego, najprościej zrobić go samemu, a jest to banalnie proste. Kupujemy wanilię w laskach (cena ok. 5 zł). Wyjmujemy z niej pestki, laskę tniemy na małe kawałki i zasypujemy szklanką drobnego cukru, (lub dwie laski na 0,5 kg cukru). Należy pamiętać, żeby słoik był bardzo szczelnie zamknięty.Cukier przechodzi aromatem wanilii po około 2 tygodniach.

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here