Makrobiotyka w Żmigrodzie

762

Makrobiotyka to rodzaj diety i filozofii stworzonej przez Japończyka Georgesa Oshawę. Twierdził on, że jakość tego co spożywamy, bezpośrednio wpływa na nasze samopoczucie. Jego słynna maksyma to „jesteśmy tym, co jemy”. Wymyślona przez niego dieta opiera się na produktach, które są poddawane bardzo słabej obróbce termicznej. Są to przede wszystkim: zboża, warzywa, owoce i produkty sojowe.

Uczestniczki zajęć oprócz zasad przestrzegania diety, uczą się także o budowie układu pokarmowego i jego chorobach. Panie prowadzące przekazują również gotowe przepisy na zdrowe dania. Od czasu do czasu prowadzone są praktyczne zajęcia z gotowania.

Warsztaty prowadzą pracownice Instytutu Psychodietetyki we Wrocławiu. Są to: dr Magdalena Golachowska, dr Agnieszka Januszewicz, mgr Kornelia Dziubacka i mgr Anna Kieszkowska – Grzybek – wszystkie z wykształcenia dietetyczki lub psychodietetyczki.

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here