Najlepszy domowy jogurt

1073

Oczywiście nie wszystkie jogurty są naszpikowane chemią, dlatego warto czytać etykiety produktów, które kupujemy. W owocowych, które mają przyciągnąć dzieci, są ogromne ilości cukru, barwników, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku i konserwantów. Bardzo często dodawana jet do nich koszenila, barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowym, co u wielu osób może wywoływać obrzydzenie. Nawet jogurty „naturalne” mają wzbogacony skład – chociażby żelatyną wieprzową, która poprawia konsystencję. Dlatego właśnie proponujemy przygotowanie jogurtu w domu, a jak się okazuje, jest to bardzo proste. Poza przyjemnością z tworzenia smaku, mamy jeszcze dodatkową korzyść, bardzo wymierną: dokładnie wiemy, co jemy i nie musimy sprawdzać tych wszystkich E…

Jogurty można przygotowywać w specjalnych urządzeniach – jogurtownicach, my jednak podamy najprostszy, wypróbowany przepis.

Potrzebujemy:

– 1 litr mleka (nie może być UHT, bo ma długą datę przydatności);

– ok.100 g jogurtu naturalnego (mogą być też bakterie jogurtowe, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet – około 20-30 zł za paczkę do wielokrotnego użytku).

Wykonanie: 

Do garnka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko i podgrzewamy je do temp. 60-65°C. Jeśli nie mamy odpowiedniego termometru, temperaturę możemy sprawdzić palcem (powinniśmy móc utrzymać go w mleku około 10 sekund). Do mleka wlewamy jogurt naturalny (lub bakterie jogurtowe), mieszamy i albo przelewamy do termosu, albo opatulamy kocem – jogurt musi stygnąć powoli, tak aby mogły w nim zajść procesy wywołane przez bakterie. Po około 8-10 godzinach jogurt jest gotowy. Należy pamiętać, aby przechowywać go w lodówce, najlepiej w szkle. Do jogurtu możemy dodać owoce lub dżem. Można go przechowywać około tygodnia.

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here