Festiwale smaków na Dolnym Śląsku

1159
Festiwale kulinarne na Dolnym Śląsku.
Festiwale kulinarne na Dolnym Śląsku.
Festiwale kulinarne na Dolnym Śląsku.

Poznaj tradycje kulinarne na festiwalach

Na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych Dolnego Śląska znajdują się produkty mleczne (ser kozi łomnicki), mięsne (kiełbasa niemczańska), rybne (karp milicki), warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze (chleb gogołowicki, begle), miody, oleje, tłuszcze, rozmaite dania (czarne gołąbki krużewnicze, o których pisaliśmy tutaj) i napoje (likier karkonoski). Wielu regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych produktów z Dolnego Śląska nie dostaniesz w miastowych marketach, dlatego warto odwiedzić kulinarne festiwale, aby zakupić produkty od przedstawicieli producentów lub samych producentów, którzy chcą dotrzeć z lokalnymi przysmakami do szerszego grona potencjalnych smakoszy.

Kulinarno-świąteczne okazje

Atrakcje kulinarne są organizowane w związku z takimi świętami, jak Walentynki czy Dzień Kobiet – warto poszukać na te okazje kulinarnych wydarzeń, jeżeli partnerka interesuje się regionalną kuchnią i zdrowymi, naturalnymi produktami. W Pałacu Łomnica w dniach 7.03-8.03 zostanie zorganizowany Kiermasz Wiosenny na przywitanie wiosny, podczas którego będzie można kupić nie tylko produkty regionalne, ale również rzemieślnicze. Idealną okazją do kupienia regionalnych produktów i produktów EKO są dożynki, obfitujące także w inne atrakcje. Wielkanoc to również idealna okazja, aby zebrać całą rodzinę i pojechać np. na Wielkanocne tradycje kulinarne w Górach Sowich, gdzie prezentowana jest tradycja wielkanocnego stołu polskiego. Corocznie odbywa się również Spotkanie Tradycji Wielkanocnych Ziemi Kłodzkiej, które jest objęte patronatem m.in. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy zapraszają na festiwal nie tylko producentów z Dolnego Śląska, ale również z m.in. województwa opolskiego i Kaszub.

Cykliczne święta produktów regionalnych

Corocznie organizowanych jest wiele festiwali, poświęconych ogólnie regionalnej lub tradycyjnej sztuce kulinarnej lub konkretnym produktom. I tak możemy uczestniczyć w Święcie karpia milickiego w Miliczu, Święcie miodu i wina w Przemkowie czy Festiwalu twarogu w Międzyborzu. Odmiany kuchni regionalnej możemy poznać również podczas Festiwalu Kultury Południowosłowiańskiej w Bolesławcu. Dla każdego – coś smacznego i interesującego. Mamy biesiady truskawkowe, dni chleba, Jaworską Wegetariadę, czeskie prezentacje piw, festiwale wołowiny, pstrągów, miodu…W bogatym kalendarium festiwali kulinarnych każdy powinien znaleźć dla siebie atrakcyjne wydarzenie.

Wycieczka szlakiem festiwali kulinarnych Dolnego Śląska to nie tylko okazja do poznawania regionalnej i tradycyjnej sztuki kulinarnej, smakowania naturalnych produktów w erze konserwantów i sztucznych substancji dodawanych do produktów spożywczych, ale również poznawania kultury, a przede wszystkim jej elementów, które obecnie są kultywowane głównie w mniejszych miejscowościach.

Artykuł powstał we współpracy z zakochanewzupach.pl.

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here