V Konferencja Onkologiczna „Niech pożywienie będzie lekarstwem a lekarstwo pożywieniem”

134
Z archiwum

Spotkanie rozpoczął symboliczny Marsz Różowej Wstążki, który o godzinie 15 wyruszył sprzed Urzędu Miejskiego w kierunku Zespołu Placówek Kultury. Na konferencję przybyło wiele osób, w tym samorządowców z powiatu trzebnickiego. Obecnych na konferencji gości powitała Beata Szalińska – prezes Fundacji i zaprosiła pierwszą prelegentkę Martę Kierzkowską – Grzybek z Instytutu Psychodietetyki.

Pani Marta dietetykę traktuje jako naukę ścisłą, opartą na medycynie, która musi być bezwzględnie dopasowana do indywidualnych potrzeb każdego człowieka. Podczas wykładu „Zasady zdrowego odżywiania” słuchacze dowiedzieli się, jak wielką wagę ma natura pokarmów.

Każda potrawa ma właściwości rozgrzewające lub wychładzające – tłumaczyła Pani Marta – Powinniśmy o tym pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dzięki temu naturalnie możemy podnieść naszą odporność.

Więcej po zalogowaniu lub w wydaniu papierowym.

[hidepost=0]

 

Zwróciła też uwagę na sezonowość i lokalną dostępność produktów (dzika róża zawiera 30 razy więcej witaminy C niż cytryna) oraz przypomniała o zalecanych a niestety często pomijanych produktach w naszych dietach – suszone owoce, orzechy, ziarna, oleje tłoczone na zimno, naturalnie przyprawy, mak (zawiera bardzo dużo wapnia). Rozważając zasady zdrowego odżywiania zwróciła uwagę, że nie tylko dieta jest ważna, ale równie istotna jest aktywność fizyczna, umiejętność radzenia sobie ze stresem, odpowiednia ilość snu i odpoczynku oraz przebywanie na świeżym powietrzu – chodzi głównie o witaminę D3. W swojej codziennej diecie powinniśmy zwrócić szczególna uwagę na ilość i jakość cukrów które spożywamy. Zamiast białego cukru warto używać cukru trzcinowego, miodu, melasy, stewii, syropu klonowego  – oczywiście wszystko z umiarem.

Marta Kierzkowska – Grzybek wymieniła też kilka przykładów chwytów marketingowych, którymi posługują się producenci żywności i dlatego wykład zakończyła apelem – CZYTAJMY ETYKIETY – przecież lepiej stracić czas na czytanie etykiet niż na kolejkę do lekarza.

W przerwie była degustacja przygotowana przez Pizzerię „Nasze Smaki” ze Żmigrodu – zupa dyniowa, sałatki owocowe i warzywne oraz ciasto marchewkowe  – same zdrowe rzeczy.

Po przerwie Bartłomiej Pawlaczyk – doradca żywieniowy, prelekcję na temat szkoły dobrego gotowania oparł na swoich własnych, życiowych doświadczeniach, studiach i życiowej pasji „jak z jedzenia uczynić lekarstwo”. Zwracał uwagę, że należy spożywać produkty sezonowe i różnorodne, odkrywając równowagę między psychiką, emocją i ciałem. Z jadłospisu zalecał wykluczyć cukier, pszenicę, konserwy i mrożonki. Wskazał na trzy grupy produktów zalecanych: warzywa i owoce – szorowane, a nie obierane, zboża pełne i strączki jako źródło białka. Zmieniając swoją dietę, warto pamiętać o tym, żeby trzymać się zasady małych kroków i nie ulegać modzie.

Halina Szaniawska – radna miasta Żmigród zaapelowała o zwiększenie działań profilaktycznych, mówiąc że choroba nowotworowa jest „demokratyczna”, ponieważ wybiera osoby w każdym wieku i o każdym statusie społecznym. Informacja o chorobie zawsze jest wielkim szokiem i dlatego takie działania Fundacji są niezmiernie ważne.

Dzisiejszy dzień to dzień solidarności z tymi, którzy przeszli lub którzy idą drogą zdrowienia – powiedziała na koniec pani Halina.

Na zakończenie konferencji program Carla Simontona przybliżyła zebranym psychoonkolog Anna Jelenik, która prowadzi warsztaty wsparcia w każdą środę, w Żmigrodzie. Pani Anna posiada międzynarodowy certyfikat Simonton Cancer Center. Terapia Simontonowska bazuje na trzech założeniach:

1. nasze emocje znacząco wpływają na zdrowie i procesy zdrowienia;

2. nasze przekonania i postawy wpływają na nasze emocje, a przez to też na nasze zdrowie;

3. możemy znacząco wpływać na nasze przekonania i postawy.

Zaapelowała do wszystkich, aby zachęcili męską część chorych, do wzięcia udziału w zajęciach grupowych.

Franciszkanin, parapsycholog i zielarz Andrzej Czesław Klimuszko powiedział kiedyś: Pokarm jest warunkiem życia ludzkiego, ilość i jakość pokarmu warunkuje jego przedłużenie. Pamiętajmy o tym robiąc kolejne zakupy.   [/hidepost]

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here