Jak bezpiecznie zbierać grzyby?

59

Otrzymaliśmy dziesięć praktycznych rad, gwarantujących bezpieczne grzybobranie, które można nazwać dekalogiem grzybiarza:

[hidepost=0]

1. Grzyby  zbieramy do przewiewnych koszy lub łubianek. Nie zbieramy grzybów do worków plastikowych czy reklamówek, ponieważ grzyby łatwo się w nich łamią, kruszą i zaparzają, a wtedy nawet w jadalnych grzybach mogą się wytworzyć substancje szkodliwe dla zdrowia.

2. Pamiętaj! Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne.

3. Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach dróg o dużym natężeniu ruchu ponieważ  wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.

4. Nie oceniamy przydatności grzybów na podstawie smaku, ponieważ niektóre, jak np. śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy mają smak łagodny.

5. Nie jedzmy zbyt dużej ilości potraw przygotowanych z grzybów, gdyż są one ciężkostrawne.

6. Nie podajemy potraw z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym o szczególnie wrażliwym przewodzie pokarmowym.

7. Nie należy spożywać alkoholu po lub przed spożyciem grzybów. Alkohol może potęgować działanie substancji trujących.

8. Pamiętajmy o tym, że grzyby psują się bardzo szybko. Przechowujmy je w suchym, przewiewnym miejscu, żeby nie spleśniały i nie zaczęły się psuć. Najdalej do 24 godzin po zbieraniu powinny być przygotowane i spożyte. Resztek nie należy zostawiać na drugi dzień.

9. Najczęstsze i najniebezpieczniejsze zatrucia spowodowane są muchomorem sromotnikowym. Pierwsze objawy zatrucia występują po 6-8 godzinach, a nawet znacznie później. Objawami zatrucia są: bóle głowy, brzucha, wzdęcia, ostra biegunka i wymioty. Pierwsze silne objawy mogą chwilowo ustąpić, po czym powrócić.

10. Jeżeli objawy zatrucia wystąpią w krótkim czasie po zjedzeniu potrawy trzeba natychmiast spowodować wymioty. W tym celu należy wypić roztwór ciepłej wody z solą lub bez.

[/hidepost]

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here