Ekociekawostki: Jakie ryby kupować w sklepie?

92

Nie trzeba przekonywać o tym, że jedzenie ryb jest zdrowe. Prowadzona przez kilka lat ogólnopolska akcja „Ryba wpływa na wszystko” (prowadzona przez departament rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa), miała na celu zachęcić konsumentów do spożywania jak największej ilości ryb. Dlaczego warto jeść ryby? Powodów jest kilka. Przede wszystkim rybna dieta wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Warto wspomnieć tutaj chociażby o tłuszczach zawartych w rybie. Najcenniejszy z nich to oczywiście Omega-3, który chroni przez nadciśnieniem i chorobami serca, podnosi poziom cholesterolu i zapobiega w tworzeniu się zatorów w tętnicach i w żyłach.

Warto zatem wzbogacić nasze codzienne menu i kłaść na talerzach rybę częściej, niż tylko w piątki… Kupując ryby powinniśmy zastanowić się nad tym, które z nich znajdą się w siatce z zakupami. WWF (World Wide Found For Nature), jedna z największych organizacji ekologicznych, opracowała poradnik konsumenta, w którym wymieniła gatunki ryb zagrożone wyginięciem i te, które możemy śmiało spożywać. Wszelkie informacje znajdują się na stronie internetowej www.ryby.wwf.pl.

Gatunki tych ryb nie są zagrożone wyginięciem Połowy tych ryb szkodzą środowisku. Zalecane jest ograniczenie ich spożycia Gatunki tych ryb są zagrożone wyginięciem, a ich połowy poważnie szkodzą środowisku
Czarniak Dorsz bałtycki (stado zachodnie) Dorada
Karp Flądra Homar
Łosoś pacyficzny Głądzica Halibut
Ostrygi Krab Karmazyn
Szprot Krewetka północna Krewetki tropikalne
Śledź Łosoś hodowlany Langustynki
Dorsz bałtycki (stado wschodnie) Makrela Miruna
Omułek jadalny hodowlany Małże Sola
Wszelkie gatunki z certyfikatem MSC Mintaj Węgorz
Ośmiorniczki Turbot dziki
Turbot hodowlany Sieja/Sielawa

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here