Dzieci udekorowały 600 pierników

189

5Gospodarze i organizatorzy – Świątynia Artystów przygotowali ponad 600 pierników do udekorowania przez dzieci. Wójt Gminy Robert Borczyk znakomicie sprawdził się przy formowaniu i pieczeniu pierników. Musiał jednak poprosić o pomoc kilka mam by nadążyć z wypiekiem. Małżeństwo Państwa Nagórnych pokazało dzieciom jak należy przygotować ciasto na pierniki, ale przede wszystkim nauczyło  jak z takiego ciasta budować domki. W miłej zabawie i radości szybko upłynęły trzy godziny.
Połowę z pomalowanych pierników dzieci zabrały do swoich domów, by podzielić się nimi w trakcie kolacji wigilijnej. Pozostałą część ofiarowały na spotkanie opłatkowe Pan Wójta z mieszkańcami Gminy. Najważniejsze jednak, że dzieci nie zapomniały upewnić się, czy na pewno podobna zabawa organizowana będzie za rok.

Oto przepis na ciasto piernikowe, które najlepiej przygotowywać już w połowie listopada – podajemy wersję ekspresową

1 kg mąki
0.5 litra miodu prawdziwego
4 jajka
4 małe łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
4 łyżki kakao
1 masło lub dobra margayna
4 paczki przyprawy korzennej lub przyprawy do pierników wzbogaconej cynamonem i tartą gałką muszkatołową i oczywiście goździkami
0,25 kg cukru pudru

Margarynę, miód i cukier dokładnie rozpuścić w rondelku na małym ogniu , często mieszając , do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić.
Jajko ubić z kakao i przyprawą do pierników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać ubite jajko i przestudzoną masę miodową. Wyrobić ciasto (będzie ono dosyć miękkie) i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Stolnicę posypać obficie mąką i rozwałkować na niej ciasto na cienki placek. Foremkami wycinać dowolne kształty (pierniczki mogą być bardzo fikuśne, bo podczas pieczenia nie rosną na tyle, aby się mogły zdeformować). Układać na wyłożonych pergaminem blaszkach i piec 10-15 minut w temp. 180 st.C. Po wystudzeniu dowolnie udekorować i bawić się przy tym do syta z całą rodziną.
By pierniczki były miękkie na Święta – należy włożyć je do metalowego pudełka lub dużego słoika, włożyć grubą kromkę chleba i szczelnie zamknąć.
Na stole wigilijnym pierniki będą na pewno miękkie i smaczne.

Autor zdjęć: Mirosław Emil Koch
R G

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here