Własna restauracja

525

restauracja

Jeszcze przed wpuszczeniem pierwszych gości każda restauracja musi przejść szereg kontroli i inspekcji, podczas których zostaną sprawdzone wszystkie wymagania sanitarne jak i bezpieczeństwa. By nie mieć problemów z żadną instytucją i przejść przez wszystkie kontrole niezbędna jest dbałość o wszelkiego rodzaju szczegóły, które niejednokrotnie pełnią najważniejszą rolę dla inspektorów. Wszystkie urządzenia muszą posiadać atesty uznawane przez urzędy i muszą być przystosowane do wykorzystania w gastronomii. Nawet zwykłe stoły i blaty muszą pochodzić od profesjonalnych dostawców. Osoby, które nie posiadają zbyt dużych funduszy na rozruch restauracji mogą zaopatrzyć kuchnię w komisach gastronomicznych, w których znaleźć można dobrej jakości atestowany sprzęt i akcesoria w dużo niższych cenach niż na rynku pierwotnym. W przypadku urządzania sali właściciel restauracji ma o wiele większe pole do popisu, ponieważ warunki do spełnienia są nieco mniej restrykcyjne. Wiele restauracji zaopatruje się w elementy wykończeniowe i ozdoby nawet w sklepach internetowych takich jak wszystkodlarestauracji.pl, które oferują ogromny wybór materiałów w cenach niższych niż tradycyjne sklepy. W przypadku restauracji ekskluzywnych lepiej jednak postawić na markowe sklepy stacjonarne, w których można naocznie sprawdzić każdy element dekoracyjny, a nawet namacalnie sprawdzić jakość materiałów. Najdroższym rozwiązaniem jest oczywiście zatrudnienie profesjonalnego projektanta wnętrz, który sam dokonuje wszystkich zakupów, jednak w przypadku ograniczonego budżetu zdecydowanie lepiej pieniądze te wydać na lepszej jakości wyposażenie kuchni oraz odpowiednie zaopatrzenie magazynowe pozwalający na bezproblemowy rozruch kuchni i zdobycie pierwszych klientów. Ważne jest też by posiadać fundusz awaryjny na pierwsze miesiące prowadzenia restauracji.

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here