Systemy finansowania posiłków dla pracowników

96

restauracja
Posiłki fundowane przez zakład pracy mogą być wydawane w przeróżny sposób. Jeśli firma posiada własną stołówkę lub miejsce przeznaczone na odpoczynek nic nie stoi na przeszkodzie, by zamówić posiłki np. z firmy cateringowej. Lepszą metodą są bony żywieniowe finansowane przez pracodawcę.

Pracownik może je wykorzystać w sposób najbardziej sobie odpowiadający. Biorąc pod uwagę, że bony żywieniowe są akceptowane w różnych punktach gastronomicznych i handlowych sieci spożywczych na terenie całej Polski, jest to idealne rozwiązanie dla np. przedstawicieli firmowych i innych pracowników terenowych. Wybór miejsca i rodzaju posiłku pozostaje w gestii użytkownika karty.

W systemie motywacyjnym pracowników, bony żywieniowe fundowane przez pracodawcę spełniają istotną rolę integrującą pracowników z miejscem pracy. Podświadomie, pracownik czuje się zobowiązany do lojalności wobec firmy, która tak dobrze dba o jego potrzeby. I choć karty, czy bony żywieniowe nie są czymś ekskluzywnym, raczej należą do normy w obszarze zatrudnieniu, to jednak mają swoją silną wymowę – pracownik odczuwa satysfakcję i pewnego rodzaju dumę z przynależności do firmy. Badania wykazują, że lepiej i skuteczniej wypełnia swoje obowiązki.

Koszt wprowadzenia bonów żywieniowych jest wbrew pozorom niższy niż się wydaje. Kwota przeznaczona na posiłki regeneracyjne, czyli na karty i bony żywieniowe jest wolna od opodatkowania, wolna od składki ZUS i stanowi koszt uzyskania przychodu firmy w myśl obowiązujących w Polsce przepisów.

Pozostając przy księgowości firmy zauważmy, że karty lub bony żywieniowe nie stanowią problemu przy rozliczaniu wydatków firmy, co niejedna księgowa docenia w swojej pracy.

ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here